De kiesmannen bieden een helpende hand

De kiesmannen bieden een helpende hand

‘Op wie ga je dit jaar stemmen?’, een vraag die afgelopen weken nogal wat keren boven tafel kwam. Dit jaar staan de Kiesmannen in Paradiso, een cabarettrio dat jongeren klaarstoomt voor de verkiezingen, met een online verkiezingsshow waar er op een ludieke manier heel duidelijk wordt welke partij waarvoor staat.

 De show begint, Dylan Ahern (27), een van de kiesmannen, staat voor de spiegel, spreekt zichzelf wat goede moed in en loopt met een camera achter zich aan naar het podium.  Op het podium staat een grote zwarte vleugel, verder natuurlijk geen publiek in de zaal te zien. Er wordt intense pianomuziek afgespeeld en Ahern rapt ‘Deze is voor alle zwevende kiezers, dit is het moment, Paradiso Amsterdam. Zijn jullie klaar?’  

 Bij het refrein van het nummer zijn de andere twee van het cabarettrio te zien, Jochem Jordaan (26) en Floris Rijssenbeek (26). Zij hangen abseilend aan het dak van Paradiso en zingen: ‘Nederland waar moet het naartoe, ik wil uit de crisis maar ik weet niet hoe. Je hebt maar een stem zeg me wat ik moet doen, dit is het moment hier leef ik maanden naartoe.’ Ze zijn gekleed in een zilver trainingspak, zij zijn de zwevende kiezers, letterlijk.  

Nomi Roozen kijkt lachend naar het scherm, met een paar meiden kijkt ze naar de voorstelling. ‘Is toch grappig hoe ze zo’n serieus onderwerp vormgeven op een luchtige en leuke manier,’ aldus Roozen.

 De Kiesmannen staan inmiddels met zijn drieën op het podium en beloven binnen ander halfuur alle kijkers wegwijs te maken in het politieke moeras van Den Haag. ‘We begeven ons in de grootste nationale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, dus er staat wat op het spel. Wij kunnen de koers van het land gaan bepalen op 15, 16 en 17 maart,’ aldus Ahern.  ‘Vind het ook zoiets geks als mensen er dan voor kiezen niet te gaan kiezen, we mogen blij zijn dat we de keuze hebben,’ aldus Roozen. Het trio doet dit aan aan de hand van de volgende thema’s: onderwijs, economie, huisvesting, klimaat en Europa.

 Eerst is het tijd voor een een terugblik naar de afgelopen vier jaar, om even het geheugen op te frissen. Ze hebben zogenaamd Ruttes telefoon in bezit en spitten didoor op zoek naar sms’jes, appjes en foto’s over verschillende onderwerpen van de afgelopen vier jaar.  ‘Ik was al bijna vergeten dat dit de afgelopen vier jaar allemaal gespeeld heeft, grappig om te zien’, aldus Roozen. ‘Ik heb kaartjes voor de show gekocht om toch een goed overzicht van de politieke partijen te krijgen, ik merkte dat ik soms even de kluts kwijtraakte en het niet meer wist. Deze show zorgt voor wat meer duidelijkheid en bovendien kan ik hier makkelijk ander halfuur naar kijken,’ aldus Roozen.  

 Inmiddels staan de jongens voor een persconferentie achtergrond en begint Jordaan premier Rutte na te doen. Hij draagt een pak en het typerende brilletje van de minister-president. Al rappend komt er een coronaspeech op gang. Dylan en Floris komen erbij staan en beginnen op een erg ludieke wijze erbij te tolken.  

 Na de terugblik is het tijd voor het voorruitblik, onderwijs komt als eerste aan de beurt. De meiden gaan ondertussen rechterop zitten en luisteren naar wat de mannen te zeggen hebben. ‘Het leenstelstel moet natuurlijk afgeschaft worden, de VVD is knettergek, wat denken ze nou?’ aldus Roozen. ‘Met een tegemoetkoming van 10.000 euro ons compenseren!? Dat is echt belachelijk, al een goede reden om dus niet voor GroenLinks te kiezen,’ wordt door Sam Wolfs, een vriendin van Roozen geroepen.  

 Stellingen zijn bovenaan de dia vermeld en daaronder staan de partijen die het er mee eens of oneens zijn. De mannen leggen uit hoe de partijen erin staan en waarom. ‘Het is chill om het even zo overzichtelijk te zien, dan heb je pas echt door hoe links of rechts een bepaalde partij is. Ik krijg zo steeds beter een bepaald waar ik op wil stemmen,’ aldus Roozen. ‘Bij mij bevestigt het juist alleen maar meer op welke partij ik wil stemmen,’ aldus Wolfs.

De thema’s worden afgewisseld met liedjes die Jordaan op de piano speelt, met passende tekst waarin het volgende thema aangekondigd wordt. Met een: ‘Ik vlieg niet meer, ik eet geen vlees en ik drink alleen maar natte haver. Ik volg Greta Thunberg op haar Instagram en ik stem op Jesse Klaver,’ werd het thema klimaat aangekondigd.  

 De show eindigt met Rijssenbeek op de voorgrond, op de achtergrond zijn Jordaan en Ahern te zien in weer de zilveren trainingspakken, zwevend in de nok van Paradiso. ‘Druk dat potlood op het papier en kleur het rood, ga ergens voor staan en maak jezelf groot. Zet jezelf en je generatie op de kaart en als je niet voor jezelf stemt, stem dan voor een ander. Maar stem op 17 Maart!’ aldus de Kiesmannen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *