Meer Jongeren Ontmoetingsplekken? Gemeente Hoeksche Waard weet het nog niet!

Meer Jongeren Ontmoetingsplekken? Gemeente Hoeksche Waard weet het nog niet!

De gemeente weet nog niet of de gewenste hangplekken in Zuid-Beijerland er komen. Dit blijkt uit de online gemeenteraadsvergadering van afgelopen week, waar politieke partijen vragen stelden over de aanpak van de Jongeren Ontmoetingsplekken.

Volgens de Zuid-Beijerlanders zorgen hangjongeren voor overlast bij winkeliers, ze willen zich inzetten voor een nieuwe hangplek maar voelen zich niet serieus genomen. De initiatiefnemers lopen vast tegen de trage werkwijze van de gemeente. Politieke partijen CDA, GroenLinks en Lokalen Hoeksche Waard hebben hier hoogte van genomen en vragen zich af waarom dit zo lang duurt. ‘Moeten initiatiefnemers niet beloond worden met snelheid en resultaat? Vraagt Hein Verbiest, fractievoorzitter van Lokalen Hoeksche Waard. Volgens Verbiest staat de huidige werkwijze haaks op het voornemen om jongeren in de Hoeksche Waard te houden. ‘We verwachten dat jongeren meedoen met het beleid maar blijkbaar faciliteren we die groep niet voldoende met een mogelijkheid tot een goede vrijetijdsbesteding’.

‘Het college is blij met de betrokken inwoners en gaan altijd met hen in gesprek, dat is ook hier gebeurd maar het is natuurlijk jammer als de belevingen hierin verschillen’ begint Joanne Blaak- van de Lagemaat, ze is naast wethouder ook verantwoordelijk voor de jeugd en jeugdzorg. ‘Wegens ziekte is er te lang niet gereageerd op de brief maar inmiddels is uitgebreid gesproken met de briefschrijfster en gaan wij op locatie kijken.’ Aldus Blaak-van de Lagemaat. Als Verbiest vraagt naar hoe het participatietraject eruit ziet, legt Blaak van de Lagemaat uit in gesprek te willen gaan met jongeren. ‘Het is belangrijk dat we weten waar jongeren behoefte aan hebben en of er draagvlak is.’ Volgens Blaak- van de Lagemaat is er dan ook al contact met Yarno Teulling. Deze jongere had laten weten zich graag in te willen zetten voor de hangplek en wil graag optreden als toezichthouder. ‘Hij heeft aangegeven druk te met zijn studie te zijn maar Yarno wil graag verder met ons in gesprek.’, aldus Blaak van de Lagemaat.

De gemeente moet volgens Blaak- van de Lagemaat zorgvuldig omgaan met het creëren van meer Jongeren Ontmoetingsplekken: ‘We willen leren van het verleden.’ Ze verwijst naar de eerdere JOP in Zuid-Beijerland die door jongeren in brand is gestoken. ‘Ook de JOP in Oud-Beijerland zorgt nog steeds voor overlast bij bewoners’, legt Blaak van de Lagemaat uit. In het teken van zorgvuldigheid moet volgens Blaak- van de Lagemaat ook worden uitgezocht of de ontmoetingsplekken beter binnen of buiten het dorp moeten komen.

Geen zekerheid
Op de vraag van Verbiest over wanneer de inwoners van de Hoeksche Waard meer Jongeren Ontmoetingsplekken kunnen verwachten heeft Blaak-van de Lagemaat geen antwoord: ‘Ik heb geen idee, dit heeft alles te maken met de zorgvuldigheid waarop we willen handelen’. De gemeente wil per dorp kijken wat jongeren nodig hebben, om zo meer aandacht besteden aan deze kwestie. ‘Als de behoefte in dorpen is aangetoond, zullen wij een plan van aanpak maken’. Volgens Blaak- van de Lagemaat is het ook niet duidelijk of er überhaupt een tweede Jongeren ontmoetingsplek noodzakelijk is in Zuid-Beijerland. ‘Dit moet blijken uit de gesprekken met betrokkenen.’
Blaak- van de Lagemaat maakt Verbiest duidelijk dat het onderwerp Jongeren Ontmoetingsplekken vol in de aandacht staan. ‘Er wordt gecommuniceerd met betrokkenen en er wordt beleid gemaakt voor de hele gemeente.’ Om te beslissen wat ze nog meer voor jongeren kunnen doen is de gemeente ook in gesprek met stichtingen zoals Hoeksche Waard actief.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *