‘Strenge’ Aboutaleb vraagt om advies voor zijn derde termijn

‘Strenge’ Aboutaleb vraagt om advies voor zijn derde termijn

Aboutaleb is zijn derde termijn als burgemeester van Rotterdam ingegaan, en ontving daarover tijdens een avond in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam ongevraagd advies van adviseurs en Rotterdammers. Valt er voor een burgemeester die zijn derde termijn ingaat nog wat te leren? Volgens Aboutaleb zelf is dat zeker het geval.

‘Avondje Aboutaleb: Ongevraagd advies voor de burgemeester’ wordt geopend door Mirjam de Winter en tafelheer Hugo Borst. De sfeer is ontspannen, en Borst maakt zelfs een grapje over hoe hij en Aboutaleb veel met elkaar in contact staan en zelfs af en toe whatsappjes met elkaar uitwisselen. “Reageer ik altijd?” vraagt Aboutaleb aan Borst, “Hij reageert altijd,” weet Borst daarop te beantwoorden.

Een brief, geschreven door Aboutaleb naar aanleiding van de ingang van zijn derde termijn, gericht aan Rotterdammers en de gemeenteraad wordt voorgelezen. “Goed beleid begint met luisteren, zorgen serieus nemen en hoop en perspectief bieden,” valt te lezen in de brief. Dit is het punt waarop Borst zijn eerste kritiek uit tegenover Aboutaleb, zo zou het af en toe ‘lastig zijn om kritisch te zijn tegenover de burgemeester, omdat hij hier moeilijk mee om weet te gaan.’ Aboutaleb reageert hier echter op door te zeggen dat hij ‘burgers met kritiek altijd opbelt.’ Ondanks de opmerking van Borst is de sfeer ontspannen, wordt er gelachen en worden er grapjes gemaakt. Aboutaleb lijkt volledig open te staan voor wat er komen gaat.

“Vanavond gaan we de burgemeester van alle kanten ongevraagd advies geven,” is te horen in de inleiding van de Winter. Mevrouw van den Anker, adviseur één neemt plaats achter de microfoon, en maakt een standvastige, ietwat strenge indruk. Als zij van wal steekt lijkt deze indruk te kloppen. In razend tempo werkt zij haar adviezen af en haar noodzaak is voelbaar. Aboutaleb haakt vooral in op de Winters nadruk op polarisatie in Rotterdam, en stelt dat hij een ‘beschermende overheid wil organiseren’ en haalt een voorbeeld aan van zijn bejaarde vader die steeds meer in de problemen komt omdat de overheid inzet op digitalisering. Met dit voorbeeld laat hij nogmaals zien een betrokken en menselijke burgemeester te zijn, ondanks het ‘strenge’ imago wat hij soms kan hebben.

Diederik Chevalier, adviseur twee van de avond, heeft een andere aanpak. Hij toont een ietwat zenuwachtige, maar vrolijke indruk en haalt zelfs een voorbeeld aan van Aboutaleb die een mevrouw in het park wijst op het feit dat haar muziek uit moet. “Is dit betrokken of bemoeizichtig?” spreekt Chevalier uit. Aboutaleb lacht, wat nogmaals wijst op de relaxte sfeer die er tijdens het debat hangt. “Mijn advies is, ga zo door. Maar wat kan beter? Aboutaleb kan ergernis wekken, iemand die denkt dat hij het beter weet en niet altijd tegen kritiek kan.” Volgens Chevalier mag het allemaal ‘wat losser.’

Zeker tijdens de gesprekken naar aanleiding van de eerste twee adviezen toont Aboutaleb een open houding en stelt hij zich kwetsbaar op. Aboutaleb zegt zelfs dat hij het ‘moeilijk vindt om losser te zijn, omdat hij bang is een misstap te begaan die later tegen hem kan worden gebruikt.’ Hij durft zich kwetsbaar op te stellen, iets wat je niet vaak ziet bij burgemeesters. Dit is wat er misschien voor zorgt dat veel Rotterdammers veel sympathie voor hem voelen.

De laatste drie adviezen, die gaan over het nachtleven, jongeren en cultureel erfgoed in Rotterdam, brengen wat minder teweeg. Aboutaleb haakt een aantal keer in op het onvermogen van de Rotterdamse gemeente om de situatie omtrent het nachtleven in Rotterdam en jongeren te verbeteren. Iets waar hij gelijk in heeft. “Wij kunnen als stad niks om meer mogelijk te maken voor jongeren,” zegt Aboutaleb. Maar ondanks deze uitspraak blijkt al snel dat dit niet voortkomt uit onwil, maar uit onmacht. “Ik maak me zorgen over de mentale gezondheid en eenzaamheid van jongeren,” spreekt hij uit.

Aboutaleb wekt de indruk te luisteren naar wat hem toegespeeld wordt, en hij durft hard te zijn op de juiste momenten. Zo weerlegt hij bijvoorbeeld kritiek die hij krijgt over dat hij te hard zou zijn voor de horeca: “Er heerst een beeld dat ik te hard zou zijn voor de horeca. Als ik een zaak sluit, heeft dat altijd te maken met wapens of drugs. Daarnaast zijn er nu meer dan honderd nachtvergunningen, veel meer dan toen ik begon. Er zijn alleen wel bepaalde plekken waarvoor ik geen vergunning uitgeef, zoals de Oude Haven. De overlast zou daar dramatisch zijn, en dan kies ik voor de bewoners.”

Niet iedereen is helemaal tevreden met Aboutalebs optreden. Marjanne van Ginneken is Rotterdammer en is oprichter en voorzitter van Makers en Doeners, een community in de stad waarbij het draait om het bundelen van krachten vanuit de samenleving en creatieve ideeën tot leven brengen. Marjanne meldde het volgende: “Ze hadden het debat wat mij betreft beter op kunnen nemen. Er kwam weinig naar voren van het live effect, en ik vond het jammer dat de adviseurs Aboutaleb ook niet echt aankeken. Daarnaast was Aboutaleb zich vooral aan het concentreren op wat hij zou reageren. Zijn reacties waren heel goed en doordacht, maar ik had wel het idee dat hij van tevoren het script al had en het gaandeweg aanpaste aan wat hem goed uitkwam. Over het algemeen ben ik niet positief maar ook niet negatief gestemd over het debat. Ik vond het wat te geregisseerd, en ik had graag andere onderwerpen aangekaart gezien.”

Yvonne de Nijs, Schiedammer maar eigenaresse van een vakantiehuisje in Rotterdam, heeft het debat ook gekeken en liet weten: “Ik vond het een leuk debat om naar te kijken. Het was toegankelijk en makkelijk om te begrijpen en de onderwerpen die aangekaart werden vond ik belangrijk. Aboutaleb is in mijn ogen echt een burgemeester met een hart voor Rotterdam en zijn inwoners, en hij luistert naar wat mensen te zeggen hebben.”

Aboutaleb sluit het debat af met een oproep aan de Rotterdammers: “De rijkdom van de Rotterdammers zit in de mensen zelf. Dat zijn wij. Wij zijn het kapitaal van de stad, als we ons een beetje om elkaar bekommeren en elkaar helpen, dan komen we een heel eind.” Standvastig, maar betrokken, dat is hoe de burgervader van Rotterdam overkomt tijdens het debat. Een enthousiasme om de komende zes jaar met opgeheven hoofd tegemoet te treden, en nog meer wijsheid te vergaren over wat hij beter zou kunnen doen. Een burgemeester die probeert in dienst te staan van de Rotterdammers, dat is zeker.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *