Bestuurslid zijn bij een politieke jongerenorganisatie, Willemijn vertelt erover

Bestuurslid zijn bij een politieke jongerenorganisatie, Willemijn vertelt erover

Willemijn Krans (21) is een ambitieuze en ondernemende student, en daarbij ook landelijk bestuurslid politiek van de Politieke Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie. Ze is daar verantwoordelijk voor de interne politieke meningsvorming, maar ook voor de externe uitingen van de organisatie en ze is actief op internationaal niveau om ervoor te zorgen dat liberale kernwaarden worden bewerkstelligd in andere werelddelen. Ze studeert momenteel politicologie in Leiden. Als geboren en getogen Rotterdammer zou ze hier in de toekomst graag weer naar terug willen keren. Ze wil graag bijdragen aan alle grote uitdagingen die zo’n grote en vernieuwende stad met zich meebrengt.

Zou je kunnen vertellen bij welke politieke partij jij aangesloten zit en zou je in je eigen woorden kunnen vertellen waar de JOVD voor staat?

De JOVD heeft drie kernwaarden, vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. We bestaan sinds 1949 en zijn pas sinds het jaar 2000 officieel gelieerd aan de VVD, dit omdat er een regeling kwam die zei dat je alleen subsidie kon krijgen als je officieel gelieerd was aan een politieke partij. Vandaar deze keuze. In het beginsel zijn de VVD en JOVD allebei liberale partijen, alleen wij zijn een stuk diverser als je kijkt naar dat liberalisme. Er lopen bij ons ook mensen rond van D66, Volt, Ja21 en Forum voor Democratie. We zijn dus heel breed en divers. De VVD is een stuk conservatiever, wij juist een stuk progressiever. Er zijn geen politieke taboes waar wij onze handen aan kunnen branden, neem als voorbeeld de drugslegalisering.

Hoe ben je bij een jongerenpartij terecht gekomen, wat heeft ervoor gezorgd dat je de beslissing hebt genomen om je hierbij aan te sluiten?

Een economie docent op mijn middelbare school maakte vaak antifeministische grapjes. Hij zei tegen mij: “Noem maar eens vijf vrouwelijke regeringsleiders op.” Dat lukte mij op dat moment niet, dus ben ik naar huis gegaan en heb ik de zeventien vrouwelijke regeringsleiders van dat moment uit mijn hoofd geleerd op vervolgens bij hem op te kunnen noemen. Mijn interesse voor internationale politiek begon toen op te komen, en aan de hand daarvan kwam mijn moeder met het idee om bij een politieke jongerenorganisatie te gaan. Vanuit een intrinsieke motivatie om de maatschappij te verbeteren heb ik me aangemeld bij de JOVD. Politiek is naar mijns inziens dé manier om veranderingen teweeg te brengen.

Hoe is jouw politieke voorkeur denk je tot stand gekomen? 

Het is een combinatie geweest van eigen overtuigingen maar ook wel door mijn ouders. Mijn moeder komt uit een vrij arm gezin, en heeft zichzelf opgewerkt naar universitair niveau. Zij heeft me altijd meegegeven dat je ergens zelf hard voor moet knokken, natuurlijk wel met een basis van solidariteit, maar je moet vooral je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit vind ik zelf ook belangrijk. Wat me daarnaast ook aantrekt aan het liberalisme is dat het niet zo betuttelend is zoals linkse politiek wel eens kan zijn. We moeten solidair zijn met de zwakkeren in onze samenleving, maar dingen worden vaak gedramatiseerd terwijl het beter zou werken om met een oplossing te komen en aan de slag te gaan. 

Hoe ga je er mee om wanneer anderen niet dezelfde politieke voorkeur hebben als jij en met je in discussie gaan?

Ik vind het vooral belangrijk om elkaars mening te blijven respecteren. Je zal nooit iemand kunnen overtuigen als diegene compleet verschilt qua mening, maar je scherpt je eigen mening wel aan door in gesprek te gaan met anderen. Het is leuk om te prediken in je eigen kerk, maar daar kom je niet verder mee. Ik merk wel dat het steeds lastiger wordt om met mensen in gesprek te gaan die een andere politieke opvatting hebben dan jij maar dat snap ik nooit zo goed, een respectvol gesprek moet er altijd kunnen zijn.

Hoe ziet het er binnen een jongerenpartij uit in de aanloop naar de verkiezingen?

Dat is wel interessant, want wij voeren geen campagne voor de VVD zoals andere jongerenorganisaties vaak wel doen. Wij hebben ons vooral beziggehouden met onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren op de politieke agenda te krijgen zoals wonen, GGZ, seksueel geweld en drugslegalisering. Bij de JOVD proberen we echt de stem van de jongeren te laten horen. Wij proberen vooral op de achtergrond te lobbyen met kamer leden en stukken te schrijven die uiteindelijk terechtkomen bij de politiek om zo het regeerakkoord te beïnvloeden. Één van de belangrijkste dingen was voor ons om ervoor te zorgen dat jongeren überhaupt gingen stemmen. Dit heeft gelukkig goed uitgepakt, de opkomst was heel hoog.

Zou je iets op kunnen noemen waar je met betrekking tot de JOVD het meest trots op bent?

De JOVD is echt een politieke leerschool, en veel mensen die een bestuursfunctie bij de JOVD hebben gehad zijn echt op heel veel interessante plekken in Nederland terecht gekomen. Mark Rutte heeft bijvoorbeeld ook bij de JOVD gezeten. Daarnaast ben ik er trots op dat wij een veilige omgeving creëren waar mensen hun mening kunnen ontwikkelen. 

Wat zijn de drie belangrijkste dingen die jij zou veranderen in Nederland?

Ik zou het vaderschapsverlof heel graag in willen voeren om gelijkheid te creëren. Daarnaast vind ik een betere preventieve aanpak met betrekking tot seksueel geweld heel belangrijk en ik zou kerncentrales bijbouwen. Het is belangrijk om verder te kijken dan de klimaatdoelen van 2030 en een stabiele energievoorziening te creëren.

 Waar ben je trots als je naar Nederland kijkt?

Wat ik mooi vind aan Nederland is dat waar je ook vandaan komt, je altijd kunt bereiken wat je wilt bereiken. Als je je blijft inzetten en je capaciteiten benut, kun je op jouw manier altijd iets betekenen voor de samenleving. Dat vind ik heel gaaf.

Wat is jouw grootste wens voor Nederland?

Mijn grootste wens is de polarisatie in het land tegen proberen te gaan. We moeten naar elkaar blijven luisteren en ervoor zorgen dat alle kiezers zich gehoord voelen. Elkaar negeren, zomaar wegzetten en buitensluiten heeft geen zin, met elkaar het gesprek aangaan wel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *