“Pas als je gaat delen met een ander verdwijnt het taboe wat je voelt over jezelf en je problemen.”

“Pas als je gaat delen met een ander verdwijnt het taboe wat je voelt over jezelf en je problemen.”

Yalou Groeneweg (22) woont in Rotterdam en is een jonge, ambitieuze vrouw die momenteel bezig is met haar laatste jaar Journalistiek in Tilburg. Naast de vele andere dingen die ze leuk vindt om te doen zoals de natuur in gaan en sporten, werkt ze ook bij Superbrains. Dit is een platform, opgericht door Rutger den Hollander, om jongeren met mentale problemen te ondersteunen.

“Ik werk twee dagen in de week bij Superbrains. Rutger heeft dit platform opgericht omdat hij al zijn hele leven te kampen heeft met zware ADHD. Op een gegeven moment realiseerde hij zich dat er te weinig hulp bestaat voor de vele mensen die hier mee te maken hebben, en besloot hij een platform op te richten. Superbrains houdt eigenlijk in dat jij met onze app en tools weer de baas over je eigen brein wordt, waarmee we bedoelen dat je jouw rugzakje in de hand kunt houden en daar positieve kracht uit kunt halen. Het platform is begonnen met ADHD, maar inmiddels hebben we ook een community voor mensen met een angststoornis, autisme en depressie. We zijn heel trots op het feit dat zelfs zorginstellingen zoals PsyQ en Parnassiagroep gebruik maken of willen gaan maken van Superbrains. De psychiaters en psychologen die daar werken fungeren dan als coaches in de app en zij begeleiden de Superbrainers.

Zelf heb ik al mijn hele leven te maken met mentale problemen. Ik heb ADD wat ervoor zorgt dat ik best wel dromerig ben en niet goed ben in het maken van beslissingen. Daarnaast ben ik een lange tijd heel onzeker geweest en heb ik een angststoornis en dyslectie. Mentale gezondheid vind ik een heel interessant onderwerp, waardoor ik uiteindelijk ook in contact ben gekomen met Rutger om bij Superbrains aan de slag te gaan. Een aantal redenen voor mij om mensen met mentale problemen te helpen is dat ik het belangrijk vind dat mensen weten dat ze niet alleen zijn, en dat ze erkenning kunnen vinden in de informatie die wij delen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen weten en ook geloven dat ze niet ‘kapot’ zijn omdat ze bepaalde problemen hebben, uit elke negatieve eigenschap kun je iets positiefs halen en dat wil ik mensen graag laten zien.

Mijn taak bij Superbrains is eigenlijk het creëren van content. Ik schrijf teksten en blogs voor onze sociale mediakanalen en community’s, waarbij ik vooral de mensen met een angststoornis representeer. Daarnaast houd ik me ook bezig met HSP (hoog gevoeligheid), dyslectie en ADD. Rutger vindt het vooral belangrijk dat in de content die we maken goed naar voren komt dat we snappen hoe mensen zich voelen, daarvoor is het belangrijk dat je er ervaring mee hebt. Zo heb ik een tijdje over ADHD geschreven, maar omdat ik bijvoorbeeld niet de heftige drukte ervaar die gepaard gaat met ADHD sta ik er verder van af en kan ik er moeilijker over schrijven.

Het werk bij Superbrains vind ik ontzettend uitdagend, leerzaam, leuk en zeker soms ook pittig omdat ik natuurlijk een werkgever met ADHD heb. Het allermooiste vind ik om te zien dat ik mensen echt help met mijn vlogs. Ik probeer heel realistisch en oprecht te zijn in wat ik maak, en dat komt volgens mij goed naar voren waardoor ik denk dat mensen er zeker iets uit kunnen halen.

Superbrains wil in de toekomst graag beschikbaar zijn voor alle mentale problemen die er bestaan. Daarnaast willen we ouderenzorg ook graag implementeren, omdat we zien dat ADHD onder ouderen nog een redelijk onbekend onderwerp is. Vroeger werd zelfs gedacht dat ADHD alleen bij kinderen voorkwam en dat dat op latere leeftijd weer zou verdwijnen. Veel volwassenen hebben hierdoor ADHD zonder dat ze dat zelf weten. Dit kan zich uiten in  heel rommelig zijn, jezelf verwaarlozen, geen goede banden kunnen onderhouden met je naasten en we zien zelfs dat mensen de diagnose autisme krijgen terwijl dat dus niet klopt. We vinden het dus belangrijk om volwassenen, en zeker ouderen, te helpen om hun klachten te begrijpen omdat het perspectief biedt om te weten wat je hebt. Sommige mensen snappen niet waarom ze heel enthousiast aan iets beginnen en dan moeite hebben om dat af te maken, maar zodra je weet waar dat vandaan komt kun je tools inzetten om jezelf te helpen en de situatie te veranderen. Daarnaast is Superbrains een fantastisch platform om ook de kennis bij iedereen te vergroten die iemand naast zich heeft met mentale problemen. Wanneer iemand heel anders denkt dan jij, is het soms moeilijk om sympathie en begrip voor iemand op te brengen wat voor beide partijen heel machteloos kan voelen. Het helpt al heel veel wanneer je je begrepen voelt, en die kloof van onbegrip proberen wij te dichten.

Één van de belangrijkste dingen die ik graag veranderd zou willen zien in de samenleving is de opvatting dat het allemaal tussen je oren zit. Mentale problemen zijn even belangrijk, en misschien soms zelfs belangrijker dan fysieke problemen, en dat moeten meer mensen gaan inzien. Je hoeft je niet altijd in te kunnen leven, maar weten dat het voor sommigen van ons echt heel ingewikkeld kan zijn is al een hele stap. Ik denk dat hier zeker in het onderwijs veel winst op te behalen valt. Waarom wordt ons op de middelbare school, en ook op de basisschool, zo weinig geleerd over alle verschillende mentale problemen? Als klein kind kun je je al anders voelen dan de rest waardoor je je eenzaam gaat voelen. Als je dan al te horen krijgt dat je niet raar bent, kan dit heel veel steun bieden.

Wat ik je nog mee wil geven als je ergens tegenaan loopt, is dat je niet kapot of raar bent en dat je jezelf niet als probleem moet zien. Het is oké om je rot te voelen en je bent mensen niet tot last, dus zoek iemand om mee te praten over waar je mee zit. Pas als je gaat delen met een ander verdwijnt het taboe wat je voelt over jezelf en je problemen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *