Tekort aan laptops nog steeds een probleem

Tekort aan laptops nog steeds een probleem

Sinds het begin van de coronacrisis is er sprake van een wereldwijd tekort aan laptops. In het begin van de crisis was het voor veel elektronica winkels nog te overzien, maar het aanschaffen van een laptop wordt steeds lastiger.

Het tekort aan laptops wordt veroorzaakt door het tekort aan chips voor fabrikanten in combinatie met de grote vraag naar laptops door de vele thuiswerkers, studenten en kantoren. Dit tekort aan chips heeft verschillende oorzaken. Zo was er sprake van een aardbeving in Taiwan, de handelsoorlog tussen China en de VS en was er brand uitgebroken in een Japanse fabriek waar chips geproduceerd worden. Daarnaast lagen de fabrieken in China ook voor een lange tijd stil in verband met de lockdown. Het tekort is deels ook veroorzaakt door de fabrikanten zelf. De computer fabrikanten hadden ingeschat dat de pandemie ervoor zou zorgen dat er juist minder gekocht zou worden, dus hebben ze in januari 2020 flink terug geschaald. Zoals nu bekend is gebeurde juist het tegenovergestelde, door iedereen die ineens zijn werk thuis moest doen ging de vraag naar laptops, computers en Chromebooks juist omhoog.

Rob Alphenaar, eigenaar van de Groene Computershop te Gouda, merkt nog steeds de gevolgen van het tekort aan laptops. ‘Wat wij vooral merken is het tekort aan chips voor de fabrikanten, dit is opbouwend geweest sinds het begin van de pandemie,’ aldus Alphenaar ‘Diverse fabrieken hebben stil gelegen, zeker vanaf het begin van de corona tot halverwege.’ Het voornaamste probleem voor de computershop is het feit dat sommige modellen moeilijk of helemaal niet leverbaar zijn, ook zijn er extreem lange wachttijden. ‘Wij hebben vroegtijdig maatregelen getroffen voor dit probleem. Rond het begin tot midden van de corona crisis hebben wij bij verschillende distributeurs grotere voorraden in laten slaan. Wij hebben een half jaar van tevoren onze producten besteld, die komen nu gewoon nog binnen.’ vertelt Alphenaar. Door deze maatregelen is de vitrinekast van de computershop nog wel  goed gevuld, maar alsnog zijn de meeste modellen op. Er is nog geen verbetering te zien in het laptop-tekort; ‘Het wordt steeds moeilijker. Er staan nu heel veel back-orders open, dat was eerst niet het geval. Eerst konden wij goed inspelen door verschillende back-orders te plaatsen bij distributeurs, die back-order lijsten zijn opgelopen omdat andere winkeliers dit niet hebben gedaan waardoor we achter in de lijst komen te staan.’ aldus Alphenaar.

Het beïnvloed naast de elektronicawinkels uiteraard ook de consumenten. Michelle Bor is eerstejaars student en liep ook tegen dit probleem aan. ‘ Ik wilde graag een MacBook alleen deze waren in het begin van het schooljaar allemaal uitverkocht bij allerlei winkels. Ze hadden alleen de allergoedkoopste en de allerduurste uitvoeringen.’ aldus Michelle. Veel winkels hebben geprobeerd haar te helpen door naar verschillende filialen te bellen om na te vragen of daar nog voorraad was maar dit mocht niet baten. ‘Uiteindelijk ben ik opzoek gegaan naar een kleinere particuliere winkel en daar heb ik er uiteindelijk, na heel wat moeite, een kunnen bemachtigen’ aldus Michelle.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *