De zilte zeelucht als remedie voor corona pessimisme

De zilte zeelucht als remedie voor corona pessimisme

Ondanks de gure winden, koude temperaturen en het gebrek aan warme horeca van Scheveningen blijft het strandleven tóch op gang. Wandelaars, surfers, kite-surfers en strandtentjes die open staan voor to-go producten. Mensen die even eruit gaan en willen ontsnappen aan al de corona gekte hebben het strand herontdekt.

Er heerst een stevige koude wind op het Scheveningse strand. De wind draagt een zilte geur met zich mee, waarschijnlijk van de zee zelf. Lopend richting de pier word je omringd door speelse honden die hun baasjes ter lijf lopen. Ze springen, rennen, blaffen en knuffelen. Het krakende geluid van het zand dat onder je schoenen wegschuift en het ruisende geluid van de hoge golven die steeds wilder worden. Er is een continuïteit in hoe de golven aanspoelen en een continuïteit in hoe ze dat ook weer niet doen. Kinderen helemaal verwikkeld in hun jassen, capuchons goed om hun hoofd vastgeknoopt zodat de koude wind niet in hun oren waait. ‘Pas op Esmee! Laat me even je jas goed dicht doen.’ hoor je een bezorgde moeder roepen. Esmee lijkt niks te horen en rent vrolijk verder. Verderop op het strand waagt een koppeltje, ook met twee honden, zich aan de koude zee. Net toen je dacht dat het Nederlandse volk niet gek zou zijn, zijn ze tot zoiets in staat. Dapper, dat dan weer wel.

Aan de kant van het strand zijn er strandtentjes hun horecagelegenheden aan het opknappen, in de hoop dat ze snel weer open kunnen. Een meneer steekt terwijl hij naar de horizon kijkt zijn sigaret op en praat wat oververhit met zijn collega over wat ze die dag allemaal nog moeten opknappen.

Eén van deze meneren is Sander Zondag, restauranteigenaar,: ‘Ik mag hopen dat ik straks open mag. Kijk, deze dagen zijn echt voor ons gemaakt. Op zo’n mooie dag als deze zou ik gewoon een hele goede dag kunnen draaien. Nu mogen we alleen maar open voor to-go en, ja, daar kom je niet per se van rond. Ook kunnen de mensen nergens beschut zitten en dat zouden ze nu wel graag willen met die koude wind. Nu ben ik mijn tijd maar aan het gebruiken om de boel op te knappen, hier en daar gooien we er een likje verf overheen en het interieur ben ik aan het veranderen. Hopelijk werkt dat goed als het weer open mag.’

Desondanks het feit dat het zo hard waait, het heel koud is en de horeca niet open is waar we ons kunnen opwarmen, is er tóch een fel zonnetje. Bij sommige strandtentjes kan je kleine beschutte plekjes vinden die alle zonnestralen tot hun beschikking hebben. De plekken zijn snel vervuld en dus zijn de mensen die een plekje hebben kunnen bemachtigen er volop van aan het genieten.

Eén van de mensen die hier even van het beschutte plekje is komen genieten is Annemarie Hogendoorn: ‘Ik woon in Scheveningen, hier vlakbij. Ik vind het dan toch zo fijn om hier even te kunnen neerploffen als een soort ‘schermpauze’. Als het weer het toelaat doe ik dit wel heel vaak hoor!’

Door het stuivende zand rennen veel onbevreesde surfers en kite surfers richting de woeste zee. Ze rennen het water in en lijken voor niets of niemand bang te zijn. De kou doet ze ook niks, hun verstand op nul en ze gaan gewoon. Iedere surfer wacht geduldig in het koude water tot de perfecte golf hun tegemoetkomt. De kiters racen over het water alsof dit het makkelijkste op aarde is.

Een jongen rent op de zee af met een surfboard en een glimlach van oor tot oor. Sebastiaan de Sutter: ‘Ik doe dit bijna iedere week. Dit is ongeveer het enige waar ik nu echt vrolijk van word. Ik sta iedere dag te popelen om weer het water in te kunnen en dat het dan zo druk is op het strand maakt het nog extra leuk, in deze tijden zie je niet zoveel mensen namelijk! Het strandleven is gewoon echt iets wat je heel blij kan maken. Ik ga bijna iedere week de zee in, zodra het kan. Ook al is het heel koud, ik trek wel een dikke wetsuit aan en mij pakken ze niet. Ik word er blij van en blijf het dus doen.’

Kortom, het strandleven is één van de fijnste dingen op dit moment. Proberen kan dus zeker geen kwaad, misschien past het wel bij je?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *