Hoe kan het dat je de partydrug 3-MMC gewoon online kan bestellen?

Hoe kan het dat je de partydrug 3-MMC gewoon online kan bestellen?

De partydrug 3-MMC kan je gewoon online bestellen bij de eerste beste webshop en ligt vervolgens binnen 24 uur bij jou in de brievenbus. Betekent dit dat het minder erg is dan andere drugs zoals XTC of cocaïne, zeker niet. Hoe kan het dan dat dit nog steeds legaal is?

 

Sinds 2012, de tijd dat 4-MMC illegaal is geworden, kwam 3-MMC op de markt. In het begin was dit nog niet een hele populaire drug, maar de afgelopen jaren is de vraag naar dit product enorm toegenomen. De grootste reden is dat het niet heel erg duur is en natuurlijk dat je er ongelofelijk makkelijk aan kan komen.

Hoe kan je er dan zo makkelijk aankomen? Dit is omdat de drugs (nu nog) legaal zijn. Dit betekent dat ermee geadverteerd kan worden, dat het online verkocht mag worden en zelfs in de winkels kan je de drugs kopen. Deze drugs zijn legaal omdat het gemaakt is van allerlei verschillende grondstoffen, die dus allemaal net buiten de Opiumwet vallen. In deze Opiumwet staan bepaalde middelen die volgens de overheid een groot risico met zich meedragen bij het gebruiken van deze middelen.

Veel verschillende burgemeesters, politie, handhaving etc. luiden de noodklok. Er is zelfs al een brandbrief gestuurd naar minister Fred Grapperhaus, zodat de tweede kamer deze designerdrug zo snel mogelijk op de Opiumwet kan zetten. Dit wetsvoorstel staat al een hele lange tijd in de wachtrij en wordt momenteel opgehouden door corona. Ook zit er niet veel haast achter omdat de ministers bang zijn dat er heel snel weer een nieuwe versie van de drug gemaakt wordt, vandaar de naam designerdrugs.

Verder maken hulpverleners, burgemeester, politie en handhaving zich ernstige zorgen om onwetende studenten/pubers die deze designerdrug een keer proberen en de gevolgen er niet van in zien. Er komen veel negatieve effecten bij kijken. Denk hierbij aan angstgevoelens, het zien van waanbeelden, hoofdpijn, verwarring en misselijkheid. Dit is nog niet eens alles en bedenk hier maar bij dat de verslavingsgevoeligheid ook nog enorm hoog ligt bij deze drugs.

Hier weet Jack* (20) alles van, hij is bijna een half jaar verslaafd geweest aan de designerdrugs. Het begon allemaal op een onschuldig feestje, vertelt hij mij. “Ik ging samen met mijn vrienden naar een huisfeestje, sinds corona zijn er veel huisfeestjes en hier worden ook regelmatig verschillende soorten drugs gebruikt. Deze drugs was iets onbekends, ik had er nog nooit van gehoord. Zou vast niet veel kwaad kunnen dacht ik bij mezelf, nou dit was de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Het bleef dus ook niet bij één keer, de dag later was er weer een feestje en die week daarna was er ook weer een feestje. Voor je het zelf door hebt kan je niet meer zonder, dat is het grote gevaar”.

Ik vroeg aan Jack hoe hij aan deze drugs kwam, bestelde hij dit ook zomaar op internet? “In het begin had ik het steeds van verschillende vrienden die ik dan betaalde, na een tijdje wilde ik meer dan mijn vrienden hadden. Dus ik googelde 3-MMC, ik was zelf destijds ook erg verbaasd hoe makkelijk dit via internet te bestellen is. Ik bestelde het online in grootte aantallen, denk aan tien gram per keer, dit was ongeveer rond de 62 euro.”

Hoelang gaat het nog duren voordat deze gevaarlijke drugs op de Opiumwet wordt gezet en dat onwetende studenten/pubers dit niet zomaar meer op internet kunnen bestellen of om de hoek van de straat kunnen halen in de winkel?

*Dit is niet de echte naam, de persoon in kwestie wilde graag anoniem blijven.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *