Boek ‘Normal People’ pakt je aandacht en laat niet meer los

Boek ‘Normal People’ pakt je aandacht en laat niet meer los

Het boek ‘Normale mensen’ van Sally Rooney is een vertaling van ‘Normal People’. Normal people is het verhaal van Marianne en Conell. Zij groeien op in hetzelfde stadje gelegen in Ierland. Hier willen hun verschillende werelden niet helemaal overlappen. De twee beginnen aan een relatie maar dit mag alleen in het geheim. Het boek is een psychologische roman waarin verschillende onderwerpen zoals het studentenleven, seksualiteit en het alles omvattende thema liefde worden beschreven.

Het boek neemt je mee naar het leven van Connell en Marianne. Op hun middelbare school start het verhaal waar Connell en Marianne elkaar blijven aantrekken en afstoten als twee magneten omdat er verschillende factoren tussen hen instaan maar toch houden ze veel van elkaar. Gedurende het boek blijft dit steeds doorgaan. Connell is een populaire jongen met een verlegen karakter. Als spits van het voetbalteam krijgt hij veel bekijks, maar ook zijn donkerharige krullen blijven door veel meisjes niet onopgemerkt. Marianne is liever alleen, de mensen op school vinden haar raar en lelijk. Ze leest graag boeken, is een beetje wereldvreemd en ze heeft een laag zelfbeeld. Marianne is van een rijke komaf en Connell van een veel eenvoudigere afkomst. De moeder van Connell – die hem op haar 17e kreeg – is werkster bij Marianne thuis, dit maakt de sociale verhoudingen in één klap duidelijk. Wanneer de twee in gesprek raken in de keuken van Mariannes huis, gaan hun levens in een stroomversnelling.

Na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben ontmoeten ze elkaar weer in het studentenleven in Dublin. Hier is de steeds aantrekkijkere Marianne populair en Connell minder. De rollen zijn maatschappelijk gezien omgedraaid. Hij is daar de provinciaal en zij past zich makkelijker aan in het academische wereldje. Er heeft zich door de jaren een band tussen hen gevormd die nog lang zal blijven. Elke keer blijkt uit het verhaal dat de twee er altijd voor elkaar zullen zijn, ongeacht de vorm die hun relatie op dat moment aanneemt. Ze blijven elkaar helpen wanneer het maar mogelijk is. Marianne maakt tragische dingen mee die haar zelfbeeld nog lager maakt dan dat het al is en Connell komt als geen ander voor haar op. Ook wanneer Connell in de put zit, is Marianne er altijd voor hem. Uiteindelijk hopen zij ooit ‘Normale mensen’ te worden met een eigen mening, met zelfvertrouwen en trots op wat zij bereikt hebben in hun leven. Hoewel hun wegen na een verloop van tijd scheiden, zal de sterke band blijven voortbestaan.

Het boek van Rooney is goed ontvangen in de media. Nu zou je misschien kunnen denken dat het lichtelijk overgewaardeerd is door de hype eromheen. Deze gedachte laat je echter snel varen zodra je de eerste bladzijdes van het boek binnen no-time doorleest. Ze lijken hét te zijn voor elkaar maar niets is wat het lijkt. Ze houden van elkaar maar doen elkaar ook voortdurend pijn. Ze gaan liefdeloze relaties aan met anderen om het verdriet weg te stoppen. De personages zijn realistisch, hierdoor kan je jezelf er makkelijk in weg laten dromen. Doordat het vanaf het begin wordt verteld en alle gebeurtenissen mee kan maken, bouw je echt een band op met de twee. Het is een aangrijpend verhaal waar je meegesleurd wordt in de ingewikkelde relatie tussen de twee verliefde hoofdpersonages. Het verhaal pakt je en elke keer als je het boek weer leest, ben je de tijd weer vergeten. De dialogen waren realistisch en dit zorgt ervoor dat je je makkelijk in de twee kan verdiepen. De dialogen zetten je aan het denken en je wil de personages begrijpen.

‘Ik wil geen ruzie met je, zegt ze. We hebben toch geen ruzie. Ik weet wel dat je me waarschijnlijk haat, maar je bent de enige die met me wil praten. Ik heb nooit gezegd dat ik je haat, zegt hij.’

Rooney beschrijft op bijzondere wijze de karaktertrekken en gedachtes van Marianne en Connell, die je een inkijkje geven in hun dramatische liefdesverhaal. De schrijfstijl is verslavend en maakt ‘Normal People’ een echte pageturner. Een psychologische roman die dubbel en dwars het lezen waard is.

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *