We wachten op een goede reactie van bondscoach Frank de Boer en zijn elftal over de situatie in Qatar

We wachten op een goede reactie van bondscoach Frank de Boer en zijn elftal over de situatie in Qatar

Afgelopen woensdag zijn de eerste voetbalwedstrijden van start gegaan voor de WK-kwalificatie die in de winter van 2022 zal plaats vinden in Qatar. Deze keer is er een stuk meer commotie dan alle andere jaren.

 

Vanaf 2012 zijn er ontzettend veel arbeidsmigranten bezig geweest met het bouwen van verschillende stadiums in Qatar. Deze stadions beschikken over de modernste snufjes en hebben alles wat je kan bedanken. Natuurlijk allemaal hartstikke leuk voor alle voetballanden die komen voetballen in Qatar. Al deze mooie stadions zijn alleen maar schijn voor wat de afgelopen jaren echt is gebeurd in Qatar.

We gaan terug naar de eerste rapporten van de Britse krant The Guardian die al verschenen bij het begin van het bouwen van alle stadions. Hier staan schokkende feiten in over de omstandigheden van de migrantenarbeiders. Deze arbeiders komen uit veel verschillende landen, allemaal om te werken voor de oliestaat Qatar. Helaas heeft een heel groot deel van deze migranten het niet eens overleeft, schrik niet, het gaat hier om een schokkend aantal van meer dan 6500 arbeiders. Dit zou komen door te lange werkuren en uitdroging door de hitte. Veel arbeiders werden ook nauwelijks tot niet betaald voor hun gewerkte uren en hun paspoorten werden zonder pardon afgepakt.

Hoe kan dit hebben gebeuren?  In zo’n rijk land als Qatar is bijna 95% arbeidsmigrant en de rest is eigenlijk hartstikke rijk. Als het gaat om mensenrechten ben in je Qatar ook niet aan het juiste adres, vrouwen hebben hier geen stem en homoseksualiteit is ook verboden. Hoe kan het dan dat hier het WK gespeeld wordt, het grote antwoord is geld.

De FIFA had kunnen weten dat dit land niet het meest geschikte land is om zo’n WK te organiseren. Dit is nu al verleden tijd, wat kan de FIFA nu nog doen om de omstandigheden te verbeteren? Ze hebben dus al wel een mensenrechtenbeleid opgesteld, verder kunnen ze ervoor zorgen dat er de zakenpartners minder in beeld komen, ook zou de KNVB hun invloeden nog kunnen gebruiken bij de FIFA en ze bewust kunnen laten worden van deze fout.

Waarschijnlijk heb je ook veel gehoord over het boycotten van het WK in 2022, politiek partijen zoals ChristenUnie en D66 zijn hier in ieder geval wel over te spreken. Amnesty International denkt hier heel anders over, ze pleitten vooral voor veel aandacht aan de arbeidsmigranten en het feit dat dit niet nog een keer gaat gebeuren. Als het WK door gaat zou er nog meer aandacht gevestigd worden op de arbeiders en dit zou zorgen voor meer druk op de overheid van Qatar.

Het Nederlands elftal heeft voor de wedstrijd Nederland-Letland een klein statement gemaakt, voor de mensenrechten die geschonden zijn in Qatar. De voetballers hadden allemaal een zwart T-shirt aan met daarop de woorden ‘Football supports change’. Veel mensen reageren erg negatief op dit statement, zo ook Joey Mansveld. Hij verteld: “wat een statement! Ik denk dat de emir van Qatar hiervan schrikt”. Verder wordt er na de wedstrijd Turkije-Nederland ook iets gevraagd over Qatar aan middenvelder Georgino Wijnaldum. Hij laat ook niet veel los over zijn mening van het WK en reageert fel op de journalist.

We zijn allemaal heel benieuwd of we nog meer reactie gaan krijgen van Frank de Boer en zijn elftal, en hoe de FIFA zich op gaat stellen tegen het WK in de winter van 2022. Het ziet er allemaal nog niet heel rooskleurig uit voor de voetbalwereld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *