Kille stilte in de verlate gangen van Schiphol

Kille stilte in de verlate gangen van Schiphol

Geen bruisende gezelligheid, rennende reizigers of huilende kinderen. De aankomst en vertrekhallen zijn leeg en er heerst een bijna angstige stilte. De plek waar in een “normale” wereld verschillende soorten mensen met doelen en dromen opzoek gaan naar een nieuw verhaal is nu leeg. Vandaag 14 februari 2021 zijn er geen gespannen gezichten, emotionele herenigingen of nieuwe verhalen, het corona virus zet Schiphol in lockdown.  

Het toeristische middelpunt van Nederland “Schiphol airport” wordt hard getroffen door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in bedwang te houden, en dit is duidelijk te zien. Al bij het passeren van de ooit zo drukke parkeerplaatsen van het gigantische vliegveld zijn de gevolgen direct duidelijk. De parkeerterreinen zijn zo goed als leeg en het uitzonderlijke geval doet zich voort, dat auto’s praktisch voor de deur geparkeerd kunnen worden.

Bij het betreden van de vertrekhallen vallen monden even open, dit is niet de bruisende plaats die men zich herinnerd. Het is stil en er hangt een gespannen sfeer. Op de aankomst en vertrek boarden staat een beperkt overzicht van vluchten, aangeboden door een schaars aantal vliegmaatschappijen. De kleine groepjes mensen die zich door de lege ruimte verplaatsen, dragen mondkapjes en houden zich aan de strikte corona maatregelen. Belasting vrij shoppen zit er ook niet in want de winkels op het vliegveld zijn gesloten. Het CBS legde vast dat het aantal van 509.725 passagiers die in 2019 vlogen, in 2020 door het coronavirus daalde tot 236.154 passagiers die van of naar Schiphol konden reizen. En deze bevindingen zijn op de luchthaven niet te missen.

Eenmaal bij de douane aangekomen is ook daar het vakantiegevoel ver te zoeken. De mensen die reizen hebben hier een belangrijke reden voor, en dit wordt dan ook streng gecontroleerd. Er zijn een hoop voorbereidingen te doen voor reizigers die tijdens deze corona pandemie met een vlucht mee moeten. Zo moet je een Covid test laten doen bij een gespecialiseerd bedrijf, en moet je een stapel gezondheidsformulieren van het land invullen.

Op het vliegveld verteld Wendy Aurora, een studente die voor haar stage is afgereisd naar Curaçao, dat de voorbereidingen best ingewikkeld zijn. ‘Ondanks dat ik me ontzettend goed heb voorbereid en alle formulieren 10 keer heb gecheckt, was ik erg nerveus of het goed zou gaan. Maar volgens mij ben ik niet de enigste als ik naar deze sfeer kijk. Een meisje dat voor mij stond bij de douanen, had een GGD test gedaan en de uitslag was negatief. Geen probleem dus zou je denken maar een GGD test is niet geldig als reistest. Ze werd dus niet toegelaten op de vlucht, en heeft hem moeten omboeken’, zegt Wendy.

Wanneer je alle gegevens op orden hebt en eenmaal door de douane heen bent, neemt de gespannen sfeer af en banen mensen hun weg naar de gate. Kleinen koffie barre zijn open om wat te eten of drinken af te halen. Voor de gate zijn stoelen afgeplakt zodat mensen 1,5 meter van elkaar af gaan zitten. Ook het boarden gaat op veilige afstand en mondkapjes zijn de hele reis verplicht. Wanneer alle passagiers in het vliegtuig zijn gesetteld, heerst er voor de eerste keer sinds het betreden van het vliegveld een rustige en gezellige sfeer. De crew van de vlucht naar Curaçao roept de veiligheidsmaatregels om, en wanneer het vliegtuig van de grond af is komt er een kleinstukje van het Schiphol gevoel terug.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *