Effect van social media op groeiende aantal jongeren met een eetstoornis

Effect van social media op groeiende aantal jongeren met een eetstoornis

Het aantal kinderen en tieners die hulp zochten voor hun eetstoornis is de afgelopen jaren flink gestegen. Meer dan 100.000 meisjes tussen de 12 en 18 jaar kampen met een eetstoornis, en social media speelt een belangrijke rol in deze trend.

 

Verband ‘fitgirl’-hype en eetstoornis

In de jaren zeventig begon de overheid te waarschuwde voor de gevaren van vet met campagnes van het Voedingscentrum en de Hartstichting. Mager zijn was een nieuwe trend, en dik zijn was ontoelaatbaar. In de decennia daarna volgden voedselhypes elkaar snel op en wisselden vetarme diëten elkaar af. Ook nu nog in 2021 vormen kleine diëten al een ingewikkelde puzzel van verboden voedselgroepen.

Gewoon eten is een gecompliceerde zaak geworden, niet alleen voor volwassenen maar ook voor jongeren. Op een social media platform als Instagram is het leven te zien van prachtige meisjes (ook wel fitgirls genoemd) die foto’s van zichzelf tonen, sportend en etend. Ze geven adviezen, tellen geen calorieën, maar doen aan clean-eating wat betekent dat zij enkel verse en onbewerkte voedingsmiddelen binnen krijgen. Ze laten pasta’s en koolhydraatrijke producten staan. Ook eten deze jongeren geen suiker met als denkwijzen, alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen. Dit doen jongeren in combinatie met overmatig sporten. ‘Het begon met meer sporten en minder eten. Ik werd vanuit alle kanten gemotiveerd, ik was er goed in. Totdat het een obsessie werd waartegen ik nu zes jaar vecht’,zegt Tiffany van Verseveld. Deze ‘zo lijkt het’ in eerste instantie gezonde levens stijl, slaat bij jongeren steeds vaker om naar een eetstoornis.

Feiten en kenmerken eetstoornis

Het percentage jongeren met een eetstoornis is ook het afgelopen jaar weer toegenomen. Van de jongeren die kampen met een eetstoornis is 95% vrouw. Uit onderzoek blijkt dat Anorexia meestal ontstaat in de puberteit en bij jongvolwassenen. Het “novarum” een website over eetstoornissen geeft cijfers over de genezingskans. Ongeveer 45% van de patiënten herstelt volledig, 30% verbetert gedeeltelijk en 25% herstelt niet. Tussen de 5% en 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziektes (door slechte lichamelijk conditie of suïcide). Annemarie van Elburg, jeugdpsychiater bij eetstoornis kliniek Rintveld zegt: ‘De kans op een totale genezing is niet heel groot en het vervelende is dat deze mensen al zo vaak “gefaald hebben” dat het belangrijk is dat je iets kiest waarbij zij zeggen: “als ik dat bereik zou ik me zo veel beter voelen”. En dat dan ook halen zodat ze ook af en toe een succes behalen in hun leven. Dat is ook wel heel bijzonder om te zien.’

University of Pittsburgh School of Medicine ontdekte dat uren doorbrengen op sociale media met dit grootte probleem in verband staat. Vooral mensen in de top 25% van de grote gebruikers van sociale media hadden meer dan twee keer zoveel kans op een eetstoornis. Sociale mediasites die in het onderzoek zijn opgenomen, waren Facebook, Instagram en Twitter, evenals Pinterest, Snapchat en LinkedIn.

Het ideaal beeld

Anorexia, boulimia en Orthorexia, veel onderzoeken wijzen uit dat social media een gevaarlijk effect heeft op het gebied van eetstoornissen. Jongeren tussen de 12 en vijfentwintig jaar worden de hele dag geconfronteerd met een schoonheid ideaal. De hele dag door zien zij reclame waarin een ideaalbeeld wordt laten zien doormiddel van tv-reclame, social media, posters in bushokjes en kleinschaligere beïnvloedingen. In de tijd dat een jongeren opstaat tot het moment dat hij/zij op school is aangekomen, zijn er minstens 50 reclames voorbijgekomen waarin producten en diensten worden verkocht door middel van het perfecte plaatje te laten zien. Jongeren vergelijken zichzelf met de ideale dames en heren die voorbijkomen, en raken zichzelf kwijt in afvallen en sporten.

Nederland eet bewuster

Dat social media invloed heeft op ons leven is niet nieuw, maar volgens de vegan top chef Gaz Oaklay eten we ook een stuk gezonder door social media “Social media wordt vaak weg gezet als iets dat slecht is voor je gezondheid. De bewerkte foto’s op Instagram schotelen ons vaak een onrealistisch beeld voor. Deze foto’s weerspiegelen niet altijd de realiteit en daarom moet je er ook niet te veel door laten beïnvloeden.”

Als Britse vegan chef claimt de 26-jarige Gaz Oaklay met zijn meer dan 228.000 volgers op zijn AvantGardeVegan Instagram-account, en meer dan 250.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal dat social media juist een positieve invloed heeft op je gezondheid. “Ik denk dat er tegenwoordig veel kennis en informatie is over gezond eten, en daar heeft de sociale media bij geholpen. Het is zo’n geweldig platform om inspiratie op te doen, vertelt de 26-jarige vegan chef aan de Huffington Post.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *