Overheid roept jongeren terug uit Corona paradijs Curaçao

Overheid roept jongeren terug uit Corona paradijs Curaçao

Waar curaçao een maand geleden nog een corona vrij paradijs was waar mensen ongestoord konden feesten en genieten, is het nu een van de grootste besmettingsgaarden wereld wijd. Jongeren die destijds plande corona te overwinteren en hun online lessen, baantje of stage in het zonnige Curaçao te vervullen worden door de overheid teruggeroepen naar Nederland.

Paniek situatie

Vandaag 2 April deed de Nederlandse overheid een oproep aan jongeren in Curaçao om het land te verlaten. Het aantal corona besmettingen in het land, lopen snel op en het verzoek is dan ook dringend. Een groot deel van de jongeren neemt dit advies dan ook ten goede en boeken hun ticket om naar de eerst mogelijke vlucht. De vliegmaatschappijen die nog wekelijks vluchten vanaf en naar Curaçao uitvoeren zijn KLM en Tui, aan hun de taak deze wijzigingen in goede banen te leiden. Door de hoge aantallen besmettingen liggen de ziekenhuizen in curaçao vol en het aantal corona gevallen blijft stijgen. Door de weken heen zijn de maatregelen op Curaçao geleidelijk opgelopen, en vanaf woensdag 25 april is het land in lockdown gegaan. Vandaag kwam een oproep uit Nederlandse overheid dat het niet veilig is om op het eiland te blijven, en ook specifiek de vele Nederlandse jongeren op het eiland worden terug geroepen.

 

Vlucht omboeken

Door de oproep van de overheid om vanuit Curaçao terug naar Nederland te vliegen worden tickets massaal omgeboekt. Een van de weinige maatschappijen die nog vliegt vanaf en naar Curaçao is KLM. Al vanaf het begin van de Coronacrisis is de KLM onder scherpe veiligheidsmaatregelen blijven vliegen. Om vanuit Curaçao naar huis te kunnen vliegen moeten passagiers een PCR test 72 uur van tevoren laten afnemen en ook een snel test binnen 24 uur voor de vlucht. Gedurende de hele vlucht dragen mensen ook een mondmasker. Het is een hele hoop geregel voordat passagiers met alle benodigde informatie in het vliegtuig zitten, Mini Jarvis woordvoerder van de KLM zegt het volgende: ‘Het komt voor dat mensen zich in de informatie vergissen, maar steeds minder. De regel bestaat nu een tijdje en we informeren passagiers erover. Gebeurd dit toch doordat mensen bijvoorbeeld hun testuitslagen te laat ontvangen van het testbureau, kunnen mensen omboeken zonder opgaaf van reden. Er worden geen wijzigingskosten gerekend. Wel kan het zijn dat er sprake is van een prijsverschil ten opzichte van de oorspronkelijke vlucht, dat wordt dan wel berekend.” Het omboeken van vluchten is dus makkelijk en kosteloos. Wanneer een groot aantal mensen op hetzelfde moment naar huis moeten, komt de KLM flink onder druk te liggen. ‘De KLM heeft op dit moment voldoende capaciteit en flexibiliteit in het netwerk om een eventuele stijging op te vangen. Over de stijging in cijfers doen wij geen mededelingen, zegt Mini Jarvis.”

Studenten naar huis

Een van de jongeren die naar Curaçao is gegaan, om daar in voor een half jaar bij de horecazaak Cabana te werken is Valerie. ‘Ik ben onlangs afgestudeerd en vanaf september ga ik een master volgen. Ik heb dus een half tussenjaar. Ik houd van reizen, maar door corona is dit nauwelijks mogelijk. Een vriendin van mij ging stage lopen op Curaçao, waardoor ik erachter kwam dat op Curaçao het leven normaal was. Het leek mij een mooie kans om op Curaçao te gaan werken en tegelijkertijd corona in Nederland te ontvluchten.’ Na vier weken werd het haar al duidelijk dat het anders ging lopen als gepland. ‘Doordat de coronabesmettingen op Curaçao enorm toenemen, ligt er een hoge druk op de zorg. De ziekenhuizen liggen vol en er is weinig tot geen zorg beschikbaar. Dit geeft mij een angstig gevoel. Wanneer er iets zou gebeuren, ook niet corona-gerelateerd, zou ik geen zorg en hulp krijgen. Daarnaast heeft het ministerie iedereen die tijdelijk op Curaçao verblijft terug geroepen. Ik vind dat ik hier gehoor aan moest geven, voordat bijvoorbeeld ook de luchthaven dicht gaat.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *