Daten als een oude ziel

Daten als een oude ziel

Opzoek naar je ware liefde, en hier de tijd voor nemen. Het lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk! Waar onze opa’s en oma’s elkaar tegen het lijf liepen en vanuit daar door een reeks aan romantische dates elkaar leerde kennen, swipen jongeren tegenwoordig hun vingers blauw voor een veel minder romantisch beeld. Als je dan toch opzoek bent naar een oud en goud liefdes verhaal, is die dan nog te vinden?

Hopeloze romanticus

Als hopeloze romanticus ben ik toch echt in de verkeerde tijd geboren. De romantische verhalen over de ontmoeting van mijn opa en oma, rijmen niet meer met de manier waarop men tegenwoordig een connectie maakt. Deze verandering is dan ook logisch, als je kijkt naar de ontwikkeling van de afgelopen honderd jaar. Zo’n honderd jaar geleden hadden mensen een kleinere sociale kring, waren er andere normen en waarden en was de wereld nog niet zo gehaast als dat nu de dag is. Mensen kunnen elkaar sneller en makkelijker ontmoetten, wat een grootte verandering heeft gebracht in de relaties tussen mensen. Veel jongeren mensen vinden de huidige manier van daten prima, ik blijf liever bij het daten zoals het voeger was. Dit maakt het als 22-jarige toch een uitdaging om iemand tegen te komen die, niet alles in een sneltrein verwacht.

Keuze is reuze

Mensen hadden vroeger een kleinere sociale kring dan dat men nu heeft. Als je iets van iemand wilde moest je op de man afstappen. Wilden je met iemand op date, ging je dit persoonlijk vragen en dan wist ook iedereen van deze date af. Als ik dat vergelijk met hoe het nu is, kan ik wel concluderen dat het een stuk onpersoonlijker gaat. Mensen hebben tegenwoordig een groot sociaal netwerk en hebben de mogelijkheid connecties te leggen met mensen over de hele wereld. Hierdoor is men een stuk kieskeuriger en doen ze minder moeiten om iemand echt te leren kennen. De komst van het internet heeft hier een grootte bijdragen aan geleverd en is een belangrijke factor geweest voor de ontwikkeling van daten en relaties. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel dating apps, waar je binnen 5 minuten een afspraakje geregeld kan hebben. Als ik aan mijn vrienden vraag wat zij hier van vinden, is dit antwoord vaak positief. Ondanks je door deze apps makkelijk selectief mensen kunt ontmoetten, vind ik deze vorm van gemak waarop je liefde zoekt jammer en niet puur.

Haastige spoed is zelden goed

Buiten het feit dat het tegenwoordig veel makkelijker is om mensen te ontmoetten, nemen mensen ook minder de tijd om de ander te leren kennen. Iedereen is druk met het gestreste leven bij te blijven benen, dus daten zoals we dat vroeger deden is vaak niet het geval. Even snel een koffie drinken of een lunch je keel in duwen, is vaak waar het op neerkomt. En als je in dat half uur dan niet je hele ziel en zaligheid op tafel hebt kunnen leggen, staat er alweer een volgende swip klaar op de telefoon van je koffie maatje. En dan heb ik het nu nog netjes over koffie drinken.

Normen en waarden

Door deze grote verandering in de manier van daten, zijn ook de normen en waarden rondom dit onderwerp sterk veranderd. Waar je vroeger na een aantal serieuze dates elkaars familie leerden kennen en daarna pas na dacht over het delen van de lakens, swipen jongeren nu voor een betekenisloze seksdate. Het is een soort nieuwe trend dat jongeren van ‘godslos’ gaan en dat er dan toevallig een relatie ontstaat, na een ‘one night stand’. Dit is tegenwoordig zo normaal, dat ik bijna niet meer aan een date durf te beginnen. Er zijn dates geweest waar ik van tevoren duidelijk mijn intentie had verteld, en dan eenmaal bij de date aangekomen het toch nog niet helemaal duidelijk was. Ik kan dus wel stellen dat daten als oude ziel in 2021 een hele opgaven blijkt te zijn. Maar als hopeloze romanticus blijf ik toch ook geloven dat als ik de datingsites vermeid en mijn ogen open houd, mijn droomprins ooit voorbij zal draven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *