Het AstraZeneca vaccin en de vreemde blik op de bijwerkingen van de anticonceptiepil

Het AstraZeneca vaccin en de vreemde blik op de bijwerkingen van de anticonceptiepil

Een vergrote kans op trombose en hoofdpijn. Dat zijn de bijwerkingen van een veelgebruikt medicijn. Nee, niet het AstraZeneca vaccin, maar de anticonceptiepil. In de media wordt veelvuldig de bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin besproken. Willen we dit medicijn wel nemen, als het de kans op trombose vergroot? Deze vraag staat centraal in het debat over het vaccin en veel van ons hebben daarover onze twijfels. Toch nemen we vrolijk de anticonceptiepil en nemen we de bijwerkingen daarbij, maar voor lief. Met gemak wordt dit voorgeschreven aan jonge meisjes en binnen een enkel doktersgesprek loop je weg met een recept voor de pil. Als samenleving hebben we het niet over de bijwerkingen daarvan, maar waarom? Ik vind dat er niet genoeg aandacht wordt geschonken aan de bijwerkingen van de pil.

Ten eerste, de anticonceptiepil heeft net als het AstraZeneca vaccin ook hoofdpijn en trombose als bijwerking, met trombose de belangrijkste bijwerking. Afhankelijk van welke combinatiepil iemand gebruikt, krijgt 5 tot 12 van de 10.000 mensen trombose als bijwerking van de pil. Tijdens de persconferentie van het European Medicines Agency, ook EMA genoemd, werd de kans op trombose als gevolg van het AstraZeneca vaccin kleiner dan 1 op de 100.000 geschat. Ik verwacht dat er nu veel mensen zijn die het AstraZeneca vaccin niet willen nemen, maar vrolijk hun dochters op de anticonceptiepil zetten.

Ten tweede, de pil heeft veel bijwerkingen die het AstraZeneca vaccin niet heeft, zoals somberheid en gevoelens van depressie of een toename van gewicht. Volgens RTL-nieuws ervaart 1 op de 10 gebruikers van de pil depressieve gevoelens en zou de pil bij rokende vrouwen ook de kans op baarmoederhalskanker en hart- en vaatziekten een beetje verhogen. Natuurlijk heeft AstraZeneca ook bijwerkingen die de anticonceptiepil weer niet heeft. Het gaat hierbij om bijwerkingen zoals koorts, vermoeidheid en algehele malaise. Bijwerkingen zoals koorts duurden daarbij vaak maar een paar dagen, waar de bijwerkingen van de pil wel een paar maanden of wel langer duren. Als ik de situaties met elkaar vergelijk, weet ik wel welke ik prettiger vind klinken: de bijwerkingen van het vaccin.

Natuurlijk kunnen mensen opbrengen dat mensen een keuze hebben in welke anticonceptie ze willen gebruiken, terwijl mensen geen keuze hebben in het coronavaccin dat ze toegediend krijgen. Dit is een goed punt, als het niet zo zou zijn dat veel mensen juist aangeraden kregen om aan de pil te gaan omdat ze bijvoorbeeld last hebben van bloedarmoede, waar de pil mee kan helpen door bloedverlies te verminderen. Ook bij endometriose kan de pil of een andere manier van hormonale anticonceptie worden aangeraden.

Ook zou je kunnen zeggen dat iedereen gevaccineerd moet worden, maar niet iedereen hoeft aan de pil. Dit is natuurlijk ook waar, maar dat houdt niet in dat de pil niet een enorm veel gebruikt voorbehoedsmiddel is. In 2017 werd nog 1,7 miljoen hormonale anticonceptie voorgeschreven, waarvan het merendeel tot de pil behoort. Wereldwijd gebruiken zo’n 151 miljoen vrouwen tussen de 15 en de 49 de anticonceptiepil. Dat is goed onderzoek wel waard, toch?

Laat ik nog duidelijk maken dat ik niet zeg dat we het gebruik van de pil moeten stoppen, integendeel. Ik denk dat het juist belangrijk is om onderzoek te doen naar alternatieven met minder gevaarlijke bijwerkingen zodat juist meer mensen wereldwijd hun menstruatiecyclus en vruchtbaarheid kunnen controleren. En, voordat je besluit dat je dat vaccin niet durft te nemen, sta er dan eens goed bij stil: zou jij jezelf of je dochter wel de pil laten nemen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *