Steeds meer aandacht voor anti-Aziatisch racisme in Nederland

Steeds meer aandacht voor anti-Aziatisch racisme in Nederland

Op veel sociale media platformen is wereldwijd de #StopAsianHate een trend. Een actie die ontstaan is nadat in Amerika een witte moordenaar zes Aziatische vrouwen doodschoot. Door de terroristische aanslag ontstond er veel aandacht voor racisme tegenover de Aziatische gemeenschap, zo ook in Nederland.

Na de Black Lives Matter beweging, waar mensen opkomen voor gelijke behandeling van zwarte mensen, is ook de Stop Asian Hate beweging in Nederland in opkomst als gevolg van de terroristische aanslag in Amerika. Racisme tegenover Aziaten groeit enorm sinds de uitbraak van het corona virus. Al heeft het coronavirus volgens Asian Raisins, een antiracisme organisatie die zich inzet voor gelijkheid van Aziaten, alleen maar duidelijk gemaakt dat Aziaten al jaren last hebben van discriminatie en racisme.

Naar aanleiding van de actie Stop Asian Hate zijn er Instagram accounts ontstaan die speciaal zijn opgericht om Nederlanders bewust te maken over racisme tegenover de Aziatische community. Zo plaatst het account Broodjekaasmetsambal persoonlijke verhalen, maar ook bekritiseert het account de Nederlandse media over de manier waarover zij over Aziaten spreken. Verder tikt het account ook bekende Nederlanders, zoals Claudia de Breij, op de vingers om bewustzijn over dit onderwerp te creëren.

Vanaf jongs af aan ervaart JinJin Huijgen al discriminatie wegens haar Chinese afkomst: ‘Ik zag er anders uit dan mijn klasgenootjes en daardoor bedreigden ze mij’. Huijgen is geboren in Nederland, opgegroeid in een dorp maar is wegens haar Chinese afkomst verhuist vanuit het dorp naar de stad. ‘De haat die ik kreeg was zelfs zo erg dat ik mijn huis niet meer uit durfde.’ Jarenlang had Huijgen hier dagelijks last van en ze ervaart, zelfs online, nog steeds weleens racisme, zo wordt in een discussie al snel haar afkomst erbij gehaald: ‘Laatst vroeg iemand via sociale media of ik mijn huisdier al had opgegeten, dan reageer ik: ‘Denk je dat je de eerste bent die dat zegt?’ Doordat discriminatie voor Huijgen normaal is doet het haar minder dan vroeger: ‘Dit soort opmerkingen ben ik wel gewend.’ Wat Huijgen moeilijker vindt om mee om te gaan is dat ze wordt nageroepen op straat, ze vertelt dat dit laatst in de stad was gebeurd door een groep vrouwen. ‘Ze maakte blafgeluiden en riepen ching,chang chong naar mij en mijn moeder’. Huijgen legt uit dat ze daar nog wel eens mee kan zitten omdat ze niet begrijpt waarom iemand zo iets zegt.

Volgens Huijgen is het discrimineren van Aziaten zo genormaliseerd dat mensen dit zich vaak niet realiseren. ‘Als er tegen een Aziatisch persoon iets op een denigrerende wijze wordt gezegd, en de persoon reageert is het vaak: ‘Het is maar een grapje, neem het niet zo serieus’. Huijgen legt uit dat dit moet veranderen want racisme kan volgens haar zeker niet zo makkelijk als grap worden weggeschoven.

Demonstraties
Vanuit de wereldwijde beweging Stop Asian Hate was er eind maart ook een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Honderden mensen hadden zich verenigd om zich af te zetten tegen de genormaliseerde haat tegen over Aziaten. Zelf was Huijgen niet aanwezig bij het protest maar ze wil de volgende keer graag gaan. ‘Toen ik meedeed met een Black Lives Matter demonstratie voelde ik zoveel saamhorigheid, en iedereen heeft hetzelfde doel’. Huijgen vindt het dan ook heel goed dat er in Nederland eindelijk meer aandacht wordt besteed aan racisme tegenover Aziaten. Wel is ze van mening dat actie veel eerder had gekund, volgens Huijgen heeft de Black Lives Beweging dan ook de ogen geopend. ‘Mensen realiseren zich nu dat niet alleen voor de zwarte mensen op moet worden gekomen.’ Aldus Huijgen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *