Bromfietsen op levenspad Rotterdam over half jaar opnieuw geëavalueerd

Bromfietsen op levenspad Rotterdam over half jaar opnieuw geëavalueerd

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Gemeente Rotterdam op 8-4-2021 is de motie ‘een veilig levenspad’ besproken middels een kort debat. De motie komt vanuit GroenLinks, Leefbaar Rotterdam, VVD, PvdA, DCA, D66 en PvdD. Wethouder Bokhoven spreekt positief over de motie en zal hier na de evaluatieperiode op terug komen.

Na al 11 uur lang vergaderd te hebben, komt in de avond de motie ‘een veilig levenspad’ ter sprake. De betreffende motie is aangevraagd door Postma van Groenlinks en Van Drunen van Leefbaar Rotterdam. Burgermeester Aboutaleb geeft Postma het woord; ‘Het levenspad op Rotterdam Zuid. Niet zomaar een pad, het is gelegen in het groen langs de fundamenten langs de oude haven spoorlijn. Het is een pad vol verhalen en herinneringen. Een pad met meer dan 500 bomen die zijn geadopteerd door bewoners en maatschappelijke organisaties ter herinnering van overleden dierbaren of gebeurtenissen. Om de paar meter vind je bordjes, bloemen en namen langs de weg.’ Aldus Postma. Hij verteld dat het pad een geliefde en belangrijke plek is voor veel bewoners en dat ze het pad bezoeken voor rust en reflectie. Het pad beschikt zelfs over een eigen ‘Vrienden van’ vereniging. Middels een technisch verkeerbesluit zijn er sinds kort bromfietsen toegestaan op het havenspoorpad. ‘De oproep van GroenLinks en een groot aantal andere partijen; Dit verkeersbesluit moet zo snel mogelijk gewijzigd worden door geen bromfietsen meer toe te staan en daarmee het unieke karakter van het levenspad te onderhouden.’ aldus Postma.

‘Als er niks mis mee is, blijf er dan met je poten vanaf.’ verteld Van Drunen, met een ironische toon. Aansluitend op de woorden van Postma bevestigd Van Drunen dat het besluit onbegrijpelijk is. ‘Voorzitter, waarom maken we het elkaar zo moeilijk. Het betreft hier een fiets en wandelpad met een hele belangrijke status, hier bevind zich het levenspad, met een actieve vereniging die het levenspad voorziet van toezicht en onderhoud.’ aldus Van Drunen. Hij maakt duidelijk dat hij het niet vind kunnen dat er zomaar groen licht is gegeven voor het besluit om bromfietsen toe te staan.

Ook Van Groningen, VVD, is het eens met de motie. ‘Het levenspad is een bijzonder pad voor de Rotterdammers. Mensen komen hier voor rust en bezinning, daar past geen geronk van een bromfiets bij.’ aldus Van Groningen. Van Groningen meldt dat VVD de motie van GroenLinks steunt, om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd.

Na de punten van de verschillende partijen is wethouder Bokhoven aan het woord. Ze is wethouder namens GroenLinks en zit namens de gemeente Rotterdam in het bestuur voor verkeer en vervoer bij de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag). Bokhoven is het er mee eens dat het levenspad/havenspoorpad een hele bijzondere plek is. ‘Er is in het gebied gekeken en hier is een besluit gerold op grond van een soort gelijkheidsbeginsel. Sommige mensen gebruiken dit pad voor werkverkeer en willen daarom het gebruik van een bromfiets toestaan,’ aldus Bokhoven. Bokhoven verantwoord het besluit van de bromfietsen, de ABC-commissie heeft gezegd dat het technisch een juist besluit is en totaal niet onveilig. Ze hebben het advies gegeven om het een half jaar aan te kijken en alle partijen hier goed bij te betrekken en ga goed evalueren. Dit heeft de gemeente toegestaan. ‘We gaan nu goed meten en kijken wat de effecten zijn.  Alle verkeersdeelnemers worden erop geattendeerd dat het pad wordt gedeeld.’ aldus Bokhoven. De wethouder verteld dat er over een half jaar opnieuw, eerlijk en oprecht naar de stand van zaken wordt gekeken. ‘Over een half jaar kom ik bij u terug, het lijkt mijn passend om deze motie over te laten aan alle kleuren en smaken van de raad. Ik zal hier niet op adviseren, dat mag u helemaal zelf weten.’

Na afloop van het korte debat krijgen de raadsleden de mogelijkheid om op de motie te stemmen. Van de 43 aanwezigen stemmen 42 leden voor. Opvallend is dat één raadslid ervoor kiest om tegen te stemmen, namelijk N. Arsieni van D66.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *