Steeds meer eenzaamheid, stress en gebrek aan motivatie onder de jongeren

Steeds meer eenzaamheid, stress en gebrek aan motivatie onder de jongeren

TILBURG, 7 APRIL

Al meer dan één jaar zitten we in een pandemie. Eenzaamheid, depressie, stress, gebrek aan motivatie en onzekerheid zijn woorden die ook steeds meer besproken worden onder de jongeren. Jongeren hebben het er niet makkelijk mee. Geen feestjes, geen school, geen nieuwe mensen ontmoeten alles staat op pauze, terwijl dit juist dé tijd is om op te groeien en sociale contacten te ontwikkelen.

Volgens een onderzoek van Een Vandaag blijkt dat vooral jongeren van 18 tot 35 jaar mentaal lijden onder de crisis, 74 procent verteld last te hebben van klachten. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer mensen erbij komen. De meest voorkomende klachten zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en vermoeidheid (36 procent). 60 procent van de ondervraagden geeft aan hun leven minder leuk te vinden. 75 procent mist nieuwe ontmoetingen.

De 20-jarige Lulu van der Meijs is een van de jongeren die last heeft van gebrek aan motivatie tijdens deze pandemie: ‘Ik doe m’n best om contact te onderhouden met mijn vriendinnen, en ik merk dat ik dat ook echt nodig heb. Ik vind het ontzettend lastig om mezelf te motiveren, mijn studie vooral veel zelfstudie. Er zit geen routine meer in mijn dag, ik heb geen verplichting dus ik kan laat uit bed komen. Gebrek aan motivatie, leidt ook tot uitstelgedrag en stress soms baal ik dan even van mezelf als ik geen acties genomen heb. Ook mijn bijbaan is weggevallen, ik had veel stress voor het zoeken van een nieuwe baan’.

De 20-jarige Jenny Schuijren vindt het leven ook anders deze tijd. ‘Ik mis het samen zijn in grotere groepen en lekker spontaan dingen doen. Het voelt door de avondklok een beetje gevangen, we zijn beperkt in onze vrijheid en dat voelt erg eenzaam soms. Vriendschappen verwateren er is minder aandacht voor elkaar omdat we allemaal meer met onszelf bezig zijn en op ons zelf te leren reflecteren. Ik ben gestopt met school, de opleiding was al heel zwaar voor mij. Het was heel fijn als docenten kunnen helpen in een klaslokaal en ze je een schouderklopje kunnen geven. Dat ging niet meer, alles online voor een kunstschool is niet te doen.’

Volgens een onderzoek van OpenUp hebben onder de millenials 27% behoefte aan een gesprek met een psycholoog over de angst, stress en somberheid die de pandemie teweeggebracht heeft. Psycholoog Judith Meindert uit Tilburg merkt ook dat er meer jongeren naar haar praktijk gekomen zijn sinds corona: ‘Er is meer stress onder de jongeren door school, ze zitten alleen op hun kamer, hebben geen afleiding en geen uitlaatklep. Die groep wordt eigenlijk verwaarloosd, er wordt te weinig rekening met ze gehouden en er is nog geen goed beleid’.

Gelukkig werkt men aan hulp voor deze mentaal kwetsbare groep. Zo is er sinds vandaag een hulplijn gekomen, uit initiatief van de kindertelefoon. Voor ‘Jongvolwassenen die mentale klachten hebben door de coronacrisis’. Tussen 14:00 en 22:00 uur kunnen jongeren tussen 18 en 24 jaar anoniem contact opnemen met de supportlijn (08000450) of via de chat allesoke.nl. Ze komen dan in contact met een getrainde vrijwilliger.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *