‘Ik heb nog nooit een opleiding gedaan in art, het kwam echt uit het niets’

‘Ik heb nog nooit een opleiding gedaan in art, het kwam echt uit het niets’

Street art word steeds populairder. Ook Curaçao is bekend om de gevarieerde Street art. Vooral in de wijken Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo zijn in de openlucht muurschilderingen te vinden van lokale maar ook internationale kunstenaars. Één van deze kunstenaressen is Bagira.

Bagira is op dit moment 25 jaar en werkt al 4,5 jaar al kunstenares. Ze verteld in alle vrolijkheid hoe ze is begonnen. Toen ik klein was schilderde ik op school wel eens maar niet heel veel, 5 jaar geleden ben ik erachter gekomen dat ik het schilderen eigenlijk wel erg goed kon. Na 3 weken uitproberen heb ik mijn baan opgezegd en ben ik fulltime begonnen met schilderingen maken. Ik heb dit allemaal mezelf geleerd, ik had geen hulp nodig. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een tuturial gezien. Ook heb ik nog nooit een opleiding gedaan in art, het kwam echt uit het niets. Door dat ik door de jaren heen veel vraag ernaar kreeg ben ik beter en sneller geworden in wat ik doe.

Het is heel gek, ik verras me zelf eigenlijk heel vaak met wat ik maak. Er is niet echt een bepaalde stijl die ik volg en daarom komt er dan ook altijd wat anders bijzonders uit. De eerste twee jaar werd ik vooral gevraagd om portretten te maken, maar de laatste tijd word ik juist weer veel benaderd voor de muurschilderingen. Zelf vind ik het heel leuk om realistische gezichten te schilderen maar ook kleurrijke muurschilderingen vind ik echt heel leuk om te doen, juist omdat ik daar al mijn creativiteit in kwijt kan. Naast zelf schilderen vind ik het leuk om mijn talent door te geven aan andere, ik geef privélessen en af en toe maak ik ook het design van logos en illustraties.

Door de coronacrisis was het in het begin wel iets lastiger om aan werk te komen. In curaçao was er namelijk een volledige lockdown, dat weerhoud mensen er toch om mij te vragen om te komen schilderen, de meeste dachten dat kan dan ook wel weer als de lockdown voorbij is. Op dit moment word ik juist weer heel veel gevraagd. Mensen die een nieuw bedrijf willen opstarten of mensen die nu niet kunnen reizen door de corona crisis geven nu hier meer geld uit. Ze willen dan hun huis mooier laten maken of een portret laten maken. Ik besef wel heel goed dat ik hier veel geluk mee heb. Om me heen hoor ik genoeg mensen waarbij het anders verloopt, aldus Bagira.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *