Thoms in Rotterdam is blij dat ze weer open mogen

Thoms in Rotterdam is blij dat ze weer open mogen

Na maanden gesloten te zijn geweest, mocht de horeca in Nederland op woensdag 28 april de terrassen om twaalf uur weer openen. Ook Thoms aan de Meent in Rotterdam mocht het terras weer openen.

‘Het was eerst nog afwachten of we daadwerkelijk open mochten, maar vooralsnog gaat het door,’ vertelt Arthur van Zanten, eigenaar van Thoms. Het is tien over half twaalf, zo’n twintig minuten voordat ze mogen beginnen met serveren. Het personeel loopt heen en weer om zich voor te bereiden op de eerste middag van 2021 met een open terras. ‘We zijn heel erg blij dat we weer een stapje mogen nemen, je merkt het enthousiasme van de medewerkers en de leveranciers.’

Toen Thoms hoorde dat ze open mochten, moest er veel worden geregeld. ‘Je moet eerst bedenken wat je gaat verkopen en wat je prijsstelling wordt,’ legt van Zanten uit, ‘je moet ook zorgen dat je leveranciers op tijd kunnen leveren, want die krijgen natuurlijk ook opeens een enorme bende aan bestellingen, tegelijkertijd.’ Voorafgaand aan de opening kwamen ook wat kleine probleempjes om de hoek kijken. ‘Er zijn wel allemaal dingen waar je tegen aanloopt,’ vertelt Van Zanten. Zo bleek de een deel van de colavoorraad over de datum te zijn en moest er in de week voor de opening nog een koeling gerepareerd worden. ‘In de normale bedrijfsvoering merk je dat meteen, maar nu niet.’

Rond tien voor twaalf verzamelde een deel van het personeel zich voor de bar om te proosten met een biertje op de opening van het terras. Er zijn inmiddels al wat klanten op het terras gaan zitten, maar zij worden nog niet bediend. Arthur van Zanten loopt al wel rond op het terras om wat klanten te verwelkomen. Rond twaalf uur is al bijna het halve terras gevuld. De eerste drankjes, een witte wijn en een glas bier, worden door de bediening, die handschoenen en een mondkapje op hebben , naar buiten gebracht.

Arthur van Zanten benadrukt dat ze hun best doen om het zo veilig mogelijk te houden. ‘Afstand is het belangrijkste, we hebben hele grote terrassen, dus we hoeven geen schermen tussen de tafeltjes te zetten. Wij kunnen de afstand garanderen. Het advies is anderhalve meter, maar wij doen nog wel een beetje meer,’ vertelt hij, ‘ we maken alles schoon en iedereen moet zijn gegevens achterlaten.’

‘We gaan als een machine,’ roepen medewerkers naar elkaar als ze even binnen zijn om bestellingen op te halen. Ook Serveerster Melissa de Zwart is tevreden. ‘Het is al flink druk,’ zegt De Zwart, ‘en het is pas tien over twaalf.’ Ook voor haar was de opening spannend. ‘Ik was een beetje zenuwachtig of ik het nog allemaal kon, maar ik heb er heel veel zin in.’

‘Ik denk dat het vandaag heel druk gaat worden, vandaag wordt het mooi weer,’ zegt Van Zanten. Hij is wel benieuwd wat de komende weken zullen brengen. ‘Ik ben benieuwd of mensen nog op de terrassen gaan zitten als het minder goed weer is.’

Net als de meeste horeca, heeft ook Thoms een zware tijd achter de rug. ‘Je wordt er een beetje moedeloos van,’ vertelt van Zanten. Hij is wel tevreden over de hulp die de restaurants van de overheid hebben gekregen. ‘Ik hoor mensen vaak klagen over de overheidssteun, maar ik vind dat dat wel goed is gegaan,’ vertelt hij, ‘maar goed, je bent niet een zaak begonnen om dan bijna een jaar dicht te gaan.’ Het is voor Thoms niet makkelijk geweest, maar het restaurant gaat het wel redden, denkt van Zanten. ‘Het is voor ons wel hard aangekomen, maar ik vind de vergoedingen van de overheid wel goed. Wij gaan in ieder geval niet failliet.’

De angst om opnieuw de deuren te moeten sluiten, heeft Van Zanten wel, maar hij verwacht niet dat dit zal gebeuren. ‘Dat kunnen ze eigenlijk met goed fatsoen niet doen,’ zegt hij, ‘als het heel gek wordt, zullen ze wel moeten, maar langzamerhand zijn ook steeds meer mensen gevaccineerd.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *