Van tweedehandskleding naar nieuwe parels 

Van tweedehandskleding naar nieuwe parels 

Esmay (20) is student rechten en werkend bij de sportschool Healthcity in Oisterwijk. Een ondernemende dame die naast haar drukke leven met een nieuwe uitdaging begonnen is: vintage kleding verknippen en restylen tot nieuwe kledingstukken. Klinkt als een super ecologische oplossing voor onze verpeste kledingindustrie.

Van haar oma kreeg Esmay, een half jaar geleden, een naaimachine. ‘Vroeger naaide ik veel, maar ik was er afgelopen tijd niet meer zoveel mee bezig. Tot ik de naaimachine van mijn oma kreeg’, vertelt Esmay. Het begon op een jonge leeftijd. Wanneer Esmay nieuwe kleding wilde hebben, maar ze die niet kreeg, verzon ze nieuwe oplossingen. Zo begon ze met hoodies die te groot waren, kleiner te maken. Daarna ging ze naar broeken die ze niet meer leuk vond, hiervan maakte ze iets geheel nieuws. ‘Ik vond het aanpassen van kleding steeds leuker worden, ik ging mezelf er meer in verdiepen door YouTube video’s te kijken’, vertelt Esmay.

Toen Esmay een foto op sociale media voorbij zag komen van het Chinese kledingmerk Shein, werden haar ogen geopend. Op de foto stond een shirt dat iemand gekocht had via Shein, en in het shirt had een fabrieksarbeider noodwillig ‘sos’ geschreven. ‘Er vindt nog te veel kinderarbeid plaats in de kledingindustrie en dat raakte me, het is zo heftig’, vertelt Esmay. Esmay zag de foto en bedacht zich dat de kringloopwinkels al overvol zijn, dan is het toch zonde als men hier te weinig mee doet?

Je ziet tegenwoordig veel reclames op Instagram voorbijkomen van fast-fashion: goedkope kledingstukken, die via webwinkels voor een lage prijs verkocht worden. Veel fast-fasion productie zit in Azië, omdat daar de productiekosten erg laag liggen. Esmay maakt hier een verschil in met haar ecologische keuzes, en verkoopt haar items via Instagram. Het is dan wel begonnen als hobby, maar ze wil er graag mee door. ‘Ik wil van mijn hobby natuurlijk mijn baan maken, maar ik heb het nu ook nog druk met school en werk.’

Esmay is momenteel bezig met two piece kledingstukken, ze maakt passende rokken en tops of broekjes en tops. Ook maakt ze van oude sportkleding die niet meer te gebruiken zijn, nieuwe tassen. ‘Ik had een leuke sportbroek bij de vintage winkel gehaald, ze konden de broek niet meer verkopen omdat hij een bleekvlek had. Zo maak ik er dan een leuke tas van.’

‘Elke twee weken ga ik zes tot tien nieuwe kledingstukken online zetten’, vertelt Esmay. Als mensen oude kleding hebben kunnen ze dat bij Esmay inleveren en maakt zij er een ‘customised item’ van, uniek gemaakt voor de persoon. In de toekomst hoopt Esmay een druk lopend zaakje te hebben, en wellicht ook buiten Nederland te gaan verkopen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *