Black Lives Matter niet meer weg te denken

Black Lives Matter niet meer weg te denken

Het is nu al een jaar geleden dat George Floyd stierf naar aanleiding van politiegeweld in Amerika en de Black Lives Matter (BLM) protesten op 1 juni 2020 begonnen. Mensen die massaal de straat op gingen om te vertellen hoe ernstig racisme en ongelijkheid in onze samenleving nog spelen. Verhalen werden gehoord en sindsdien is er al veel meer verandering in gekomen. Wat is er vergeleken met een jaar veranderd?

Er is een hoop veranderd het afgelopen jaar sinds de eerste BLM-protesten. Meer mensen zijn zich bewust geworden van het probleem omtrent racisme en discriminatie maar ook andere dingen zijn veranderd. Nadine Ridder, activist die werkt aan gelijkwaardigheid als creatief strateeg, schrijver, spreker en moderator: ‘Het BLM-onderwerp leeft op bepaalde plekken van de samenleving heel erg, op andere niet. Maar er is daadwerkelijk iets aan het veranderen. Als je alleen al kijkt naar het feit dat er een zetel in de kamer is gekomen van Bij1 met een zwarte vrouw als lijsttrekker, dat is een mijlpaal. Deze partij voelt het echt en draagt het echt met zich mee in tegenstelling tot andere progressieve partijen die er wel voor staan maar het niet zo voelen.’

Na een lange tijd werd dan ineens die ongelijkheid aangekaart. Institutioneel racisme, sociale ongelijkheid en discriminatie. Veel termen die we het afgelopen jaar hebben gehoord. Het begin van een nieuw tijdperk lijkt begonnen te zijn, een tijdperk waarin het lijkt dat bewust worden van deze problematiek steeds meer als een must beschouwt wordt. Overal in de wereld strijden mensen voor principes zoals diversiteit, empathie en herstelrecht. De sociale ongelijkheid in Nederland lijkt groter te zijn dan wij weten, kijkend vanuit onze bubbel. Op welke plek je geboren bent en opgroeit, maakt voor een groot deel uit wat je kansen zijn op een welvarend leven.

Nadine Ridder merkt op dat de ongelijkheid in verschillende lagen onder het beleid van Rutte alleen nog maar meer is toegenomen. ‘Ongelijkheid is op verschillende vlakken te meten, maar daadwerkelijke ongelijkwaardigheid is heel lastig te meten,’ zegt Ridder, ‘de kansen die iemand heeft in het leven zijn afhankelijk van factoren die met elkaar in verbinding staan en elkaar versterken. Als iemand uit een gezin komt waar niemand heeft gestudeerd dan is de kans kleiner dat die persoon ook kan gaan studeren. Hierdoor heb je minder goede kansen op de arbeidsmarkt. Als het om een persoon van kleur gaat dan nemen die kansen nog meer af.’

Nadine Ridder en Isaac van Eijk, BLM-activist en van Afrikaans etnisch achtergrond,  vertellen dat zij het beide fijn vinden dat de verhalen eindelijk worden gehoord.  ‘De protesten maakte veel in mij, en bij vele anderen, los. Er werd actie ondernomen om de wantoestanden op te lossen, wat een dagelijks probleem is. Het wordt nu niet meer in de doofpot gestopt. Daar ben ik heel blij mee,’ zegt Van Eijk.

De beweging begon in Amerika, maar niet alleen in Amerika is er politiegeweld. ‘De trigger voor deze specifieke protesten was de moord op George Floyd, maar hij staat symbool voor het racisme waar we ook hier mee te maken hebben. Onderdrukking in Amerika is niet hetzelfde als hier, maar alle vormen van onderdrukking staan met elkaar in verbinding. Doordat de koloniale overheersing van Nederland niet voldoende in de schoolboeken staat en zich ver buiten de landsgrenzen heeft afgespeeld, lijkt het ver weg maar dat is het niet.’ Vertelt Ridder.

Toch zijn er ook andere dingen veranderd, dingen waar we misschien niet zo direct met z’n allen over nadenken. Zo is Van Eijk zich nog nooit zo bewust geweest van zijn kleur. ‘Ik voel mij meer een buitenlander dan vóór de opkomst van de beweging. Ik ben het er mee eens dat het veel goeds heeft opgeleverd, maar tegelijkertijd creëert deze sfeer veel nieuwe taboes en is de dynamiek verschoven, en dat ging niet altijd op een prettige manier,’ aldus van Eijk.

Ridder en van Eijk zijn het er beide over eens dat het goed is dat de verhalen gehoord worden en dat er bewustzijn wordt gecreëerd naarmate er meer verhalen opduiken. ‘Het is belangrijk om te blijven luisteren naar elkaar, je moet niet de verhalen over racisme in twijfel trekken die je worden vertelt. Blijf jezelf nieuwe dingen aanleren, want niemand is ooit klaar met zichzelf te ontwikkelen,’ vertelt Ridder. Van Eijk zou echter willen dat niet iedereen als slachtoffer wordt behandeld. ‘Om ongelijkheid tegen te gaan moeten we iedereen gelijk behandelen,’ zegt van Eijk.

Een jaar later na de eerste BLM-bewegingen en er is al behoorlijk wat veranderd. Gezien het belang over dit onderwerp bij veel mensen is het meer dan mogelijk dat deze verandering alleen nog maar meer gaat worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *