‘Zullen we even lachen!’

‘Zullen we even lachen!’

“We denken heel veel en leven heel erg in ons hoofd maar ik zeg altijd, ‘als je lacht dan zak je ook af naar je buik en hart.” Maarten Vos werkt al 16 jaar vol passie als lachcoach, en daar krijgt hij een glimlach van op zijn gezicht!

“Het is misschien ook iets wat heeft gesluimerd in mij, dat ik dacht dit vind ik leuk”

Twee jaar na het overleiden van mijn vriend heb ik een workshop lachmeditatie gedaan omdat, ik last had van negatieven gedachten. Op dat moment had ik ook niet gedacht dat dit iets was waar ik uiteindelijk in door zou gaan. Lachen brengt positiviteit in het leven en helpt tegenslagen te verwerken. Er gebeuren nu eenmaal leuke en minder leuken dingen in het leven. We denken wel eens is dat bij bepaalde mensen alleen maar leuke dingen gebeuren, maar dat is echt niet waar.. dat is echt niet waar… niemand is gevrijwaard van leed. Het is misschien ook iets wat heeft gesluimerd in mij, dat ik dacht dit vind ik leuk, iets wat positiviteit met zich mee brengt.

 

“Als ik zeg dat ik lachcoach ben moet ik altijd een heleboel uitleggen, dat is de helft van mijn beroep, HAHAHA.”

“Het is lastig dat het nog geen erkend beroep is. Ik ben nog steeds aan het ijveren dat het meer erkenning krijgt. Er wordt getwijfeld of het wel werkt, waardoor ik vaak heb voorgesteld een onderzoek op te zetten. Dat is alleen heel moeilijk want onderzoekers hebben geld nodig, en wie gaat er investeren in lachtherapie. Dat is allemaal veelte gratis, HAHAHA. Ik heb altijd als gewerkt binnen GGZ en dat doe ik als freelancer nog steeds, dus ik heb veel geprobeerd via GGZ instellingen, psychiaters en ook via het Trimbos instituut het bespreekbaar te maken. Hierdoor heb ik goed contact met Nathalie van de Wal gekregen. Zij heeft een onderzoek gedaan naar alle onderzoeken die er zijn geweest naar lachen en hier zijn een aantal resultaten uit gebleken. Mevrouw van der Wal zou meer onderzoek willen doen, maar dit blijft dus lastig. In November komt mijn boek uit ‘zullen we even lachen’, over lachen en hoe ik daar over denk. Misschien dat dit ook nog een kleine bijdragen kan leveren.”

“Buiten deze korte opleidingen is het denk ik vooral belangrijk wat voor achtergrond je daarnaast hebt.”

 

Ik noem mijzelf eigenlijk lachcoach om een beetje voorzichtig te zijn met het woord therapie. Wat ik heb gedaan is een korte opleiding lachjoga, waarna je via meerdere korte cursussen je kennis kan uitbreiding. Ik heb mijn kennis verbreed door de opleiding voor lachanimator in België te volgen, gegeven door een arts uit Bombay. Vervolgens heb ik bij de Amerikaanse lachtherapeute Annette Goodheart in Denemarken de internationale opleiding voor lachcoach gevold. Tenslotte ben ik de opleiding tot leraar laughteryoga gaan volgen om nu ook zelf mensen op te kunnen leiden. Buiten deze korte opleidingen is het denk ik vooral belangrijk wat voor achtergrond je daarnaast hebt. Ik ben pedagoog van oorsprong en werkt altijd in de mentale gezondheidszorg GGD.

“Dan roep ik ‘zullen we even lachten’.”

 

Ik geef groepslessen van ongeveer een uur waar mensen zich per sessie voor kunnen aanmelden. In de sessies zit een opbouw en ik probeer mensen in de introductie al wat losser te krijgen door te vertellen wie ik ben en wat we gaan doen tijdens de sessie. Dan roep ik ‘zullen we even lachten’. Sommige mensen breken dan een beetje los maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden zomaar te gaan lachen, wat eigenlijk heel interessant is. We denken heel veel en leven heel erg in ons hoofd maar ik zeg altijd als je lacht dan zak je ook af naar je buik en hart. Door te lachen kunnen mensen zich vaak ergens overheen zetten, of het nou gaat om grote of kleinen problemen. Lekker enorm hard lachen brengt een bepaalde ontspanning, we maken er endorfine door aan waardoor we ons beter voelen. Ik doe soms ook individuele lach coaching of meerdere sessies met dezelfde groep waardoor mensen meer uit hun schulp kunnen kruipen.

“Van reclame mensen tot politie agenten, een mevrouw van 103, kinderen, mensen uit de psychiatrie en mensen vanuit verschillende nationaliteiten.”

 

Normaal heb ik een lachclub in Amsterdam, maar sinds de corona crisis geef ik online lachsessies. Er komen veel verschillende soorten mensen met verschillende motivaties, naar de lachsessies. Zo komen er bijvoorbeeld vriendinnen die nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om weer eens goed de slappe lach te hebben. Maar ook mensen die een groot verlies hebben mee gemaakt en zoeken naar een fijn moment samen. Er komen mensen die depressief zijn geweest of een burn-out hebben. Ook geef ik sessies binnen bedrijven aan groepen personeel om een betere samenwerking en sfeer te creëren. In deze 16 jaar heb ik een grote verscheidenheid aan mensen gecoacht van reclame mensen tot politie agenten, een mevrouw van 103, kinderen, mensen uit de psychiatrie en mensen vanuit verschillende nationaliteiten.

“Wat ik heb geleerd is dat elke keer als ik het doe, ik merk hoe fijn ik het vind en hoe goed het werkt. “

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *