Vrijwillig vaccin testen voor een beter leven!

Vrijwillig vaccin testen voor een beter leven!

Het coronavirus verspreid nu al anderhalf jaar wereldwijde angst, ziekten en onmacht. Vanaf de inslag van het virus hebben verschillende farmaceuten vaccins ontwikkelt om een einde te kunnen maken aan deze verwoestende pandemie. Voordat deze vaccins kunnen worden goedgekeurd voor gebruik, moeten ze bewezen aan veel eisen voldoen om te zorgen dat hier geen schaden door kan worden aangebracht.  Dit onderzoek wordt gedaan in geneesmiddelen onderzoek centra waar de nieuwe vaccins worden getest op vrijwilligers. Deze vrijwilligers melden zich aan bij onderzoekcentra waar zij het vaccin op hen laten testen. Een van deze centra is PraHealthSciences, waar vandaag een groep vrijwilligers buiten staan te wachten om hun entree te maken voor het corona vaccin onderzoek waarvoor ze 1 dag en nacht in het onderzoekcentrum zullen verblijven.

 

Het is tien uur in de ochtend. De groep van tien mensen van verschillende leeftijden en geslacht, begroeten elkaar vriendelijk en stellen zich aan elkaar voor. Iedereen zet zijn mondkapje op en loopt door de hal naar de entree. In de entreehal is een route uitgezet aan handelingen die de groep moet volgen om corona proof in het centra te worden toegelaten. De groep houd afstand en iedereen krijgt na het desinfecteren van de handen een gecertificeerd mondkapje. Er wordt gelachen als een pratende robot de temperatuur komt opmeten. Als laatste handeling krijgt iedereen een corona sneltes. De vrijwilligers wachten in de binnenkomst ruimte tot zij aan de beurt zijn voor de test. De sfeer is gespannen en Laura Marenco verteld, “Ik vind dit nog het meest spannend van dit hele onderzoek. Ik kijk er naar uit om het vaccin te krijgen, aangezien er al aan heel wat eisen moet zijn voldaan voordat het op ons wordt getest. Ik zie het meer als een vroege vaccinatie. Alleen deze sneltest blijf ik vervelend vinden!”. Nadat iedereen de test heeft gehad, wachten zij gezamenlijk in de corona wachtruimte tot de uitslag bekend is. In de anderhalf uur dat er op de uitslag wordt gewacht, is het gezellig in de wachtruimte. Mensen kletsen met elkaar en er worden grapjes gemaakt, de sfeer is weer ontspannen. Wanneer de verpleegster binnen komt en mededeelt dat iedereen corona vrij is, kijken de deelnemers opgelucht en pakken zij hun spullen om het onderzoekscentra te betreden.

De groep wordt naar afdeling twee geleid, waar iedereen een kamer en bed krijgt aangewezen. De vrijwilligers liggen in gezamenlijke kamers, en pakken kletsend hun koffers uit. Op het bed ligt een dagschema die zij de tijdens het verblijf zullen aanhouden. Een vriendelijke verpleegkundigen haalt een voor een de vrijwilligers op om lichamelijk onderzoek te doen, en iedere vrijwilliger krijgt een bandje waarmee zij zouden kunnen aan geven dat er iets aan de hand is. Wanneer iedereen gesetteld is komt een enthousiaste medewerker naar de groep toe om rondleiding te geven. De afdeling waar de vrijwilligers verblijven is huiselijk en sfeervol ingericht. Er is een gezellige woonkamer waar spelletjes kunnen worden gespeeld, een leuke film kan worden gekeken, een game sessie kan worden gehouden of een spelletje poolen of darten kan worden gespeeld. Ook zijn er studie kamers waar vrijwilligers zich in kunnen terugtrekken. In de keuken wordt gezamenlijk gegeten, op de tijden die in het dagschema staat aangegeven. De medewerker verteld dat er ook onderzoeken zijn waar vrijwilligers tot wel 25 dagen in het centrum verblijven, daar zie je wat gezichten geschokt van optrekken. Na de rondleiding verspreidden de vrijwilligers zich naar de woonkamer of slaapkamer waar ze een uurtje gezellig met elkaar rondhangen tot zij om 1 uur het vaccin krijgen toegediend. Het is gezellig in de gangen en er is geen enkele vorm van spanning of angst voor de vaccinatie te bekennen. Er wordt hier en daar juist aan elkaar verteld hoe erg ze er naar uitkijken, en hun motivatie om aan het onderzoek mee te doen.

Om 1 uur is het dan zover, de eerste vrijwilliger is aan de beurt om haar vaccinatie te halen. Ze knikt enthousiast als de verpleegkundige vraagt of ze er klaar voor is, en een paar seconde later heeft ze de vaccinatie gehad. “Nou dat voelde ik amper, het is alsof je even in je arm wordt geknepen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit vaccin de uitkomst is om het corona virus tegen te gaan en ik hoop dat dit de prik naar onze vrijheid is”, zegt Erin Peeters. De ene na de andere vrijwilliger mag zich melden om de vaccinatie te nemen, en bij iedere persoon die langskomt zie ik een vrolijke blik en is er geen twijfel te bekennen. Nadat alle vrijwilligers zijn gevaccineerd, worden zij die dag op verschillende momenten lichamelijk getest. Verder is de groep vrijwilligers vrij om hun tijd in te delen zoals zij dat zelf willen. Er wordt gezellig samen gegeten en spelletjes gespeeld. In de avond wordt er een filmavond gehouden en na de laatste lichamelijke controle gaan alle vrijwilligers naar bed. Wanneer in de ochtend de wekker gaat wordt er wederom een lichamelijk onderzoek gedaan, en gelukkig voelt nog steeds iedereen zich super. Na het ontbijt mag de groep het onderzoekscentra verlaten. De verpleegkundigen leidt de groep naar buiten waar iedereen afscheid neemt en er wordt geroepen “was gezellig, tot morgen”. De drie dagen na het verblijf komen de vrijwilligers in de ochtend voor een uurtje terug naar het onderzoekscentrum, om op controle te komen. Ook tijdens de controle is de sfeer gezellig en ook tijdens de na controles voelt iedereen zich helemaal goed. De vrijwilligers zijn blij met het vaccin en de artsen met het resultaat van het onderzoek.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *