Buikdans en mentale gezondheid

Buikdans en mentale gezondheid

Dans en mentale gezondheid, ze kunnen elkaars beste vrienden of grootste vijanden zijn. De 33-jarige buikdanseres Adrijana Beumer, eigenaresse van dans agency Oase en dansschool Bellyssima, zit al heel wat jaren in de danswereld en verteld over haar ervaring met (buik)dans en mentale gezondheid.

Bellyssima
Adrijana is begonnen als professioneel buikdanseres na haar opleiding media & entertainment management. Vanuit daar is zij een agency gestart voor buikdanseressen op verschillende evenementen. Door het gemis van het meer kunnen betekenen voor haar omgeving, is zij een dansschool gestart; Bellyssima. “Daar is mijn passie geboren, optreden is heel leuk maar lesgeven is tien keer zo leuk.” Veel danseressen ervaren dit andersom maar ik vind het hartverwarmend om de vrouwen te zien veranderen door het lesgeven. Met shows maak je mensen even blij, maar wat is je impact behalve een leuke herinnering? Met buikdansles geven merk ik dat ik het leven van een vrouw kan veranderen en hiermee de wereld een stukje mooier maak.”

Mentale rust
Vanaf het eerste moment is Adrijana al bezig met nieuwe leerlingen een goed gevoel te geven door te laten weten dat ze meer dan welkom zijn. Hierdoor wordt de angst om voor de eerste keer te komen getackeld. Daarnaast benadrukt ze dat het echt niet belangrijk is of je het goed doet voor de eerste keer, zolang je maar lekker kan lachen en nieuwe mensen leert kennen. “In de warming up zorg ik ervoor dat alle spieren aandacht krijgen en maak ik veel gebruik van ademhalingstechnieken. Ook benadruk ik dat de warming up echt niet mooi hoeft te zijn, maar dat het gewoon even gaat om écht voelen. Dat stukje dankbaarheid, rustig aan doen en een goede ademhaling, dat is al het begin van mentale rust ontwikkelen. Ik probeer me in de lessen echt te focussen op het goed voelen en niet op de goede bewegingen.”

Moeilijke situaties
“Tijdens de danslessen begon ik een patroon te zien. Veel dames kwamen les nemen terwijl ze in een bepaalde breuk zaten, een moeilijke situatie. Dat kan van alles zijn, onzekerheid, gebrek aan tijd voor zichzelf, iets heftigs achter de rug of vast zitten in een burn-out. Het waren vaak meiden die nog niet helemaal wisten wie ze waren en waar ze stonden in het leven. Ik merkte dat ze na een aantal maanden een heel ander persoon leken met meer zelfvertrouwen en meer ‘sparkle’.” Hierdoor besefte Adrijana dat ze eigenlijk veel meer gaf dan alleen buikdans en via het fysieke ook mentaal iets teweeg bracht. Er kwamen regelmatig leerlingen naar haar toe die Adrijana in vertrouwen namen en met persoonlijke psychische problemen kwamen. Om hier meer bewuste hulp voor te bieden heeft ze gekozen om een NLP opleiding te volgen en ook als coach aan de slag te kunnen.

Positieve invloed
Dat het buikdansen een positieve invloed heeft word bevestigd door de ervaringen van leerlingen bij Bellyssima. “Een aantal leerlingen hebben review filmpjes gemaakt waar ze vertellen wat het dansen voor hen heeft betekend. Een dame met een diagnose borstkanker waarbij het dansen haar er doorheen heeft gesleept, iemand die door het dansen uit haar burn-out is gekomen omdat ze gewoon echt weer zin kreeg om dingen te gaan doen of een dame die erg in haar mannelijke energie zat, haar vrouwelijkheid onderdrukte en zichzelf niet in de spiegel aan durfde te kijken.” Veel voorbeelden wijzen er op dat het dansen veel kan betekenen voor de mentale gezondheid. Ook voor Adrijana zelf heeft het veel betekend; “Met buikdansen merkte ik dat ik na de les zoveel energie had. Toen ben ik na gaan denken hoe dat kan en besefte ik me dat ik in het dagelijks leven eigenlijk heel vaak de stoere chick aan het uithangen was om in een carrière wereld, wat best een mannenwereld is, niet afgekeurd te worden. Met buikdansen mocht ik weer vrouwelijk en sensueel zijn en hoefde ik mijn rondingen of emoties niet te verbergen. Ik kon gewoon weer sexy zijn of heel vrouwelijk. Daardoor merkte ik dat ik zo’n goed gevoel kreeg en zoveel energie. Ik besefte ineens hoe belangrijk het is om je vrouwelijke energie niet te onderdrukken maar lekker te laten stromen, maar wel te kiezen wanneer je dat doet. Vervolgens ben ik ook mijn vrouwelijkheid meer in gaan zetten in de zakenwereld, maar dan in mijn voordeel in plaats van dat ik bang was dat het in mijn nadeel zou werken.”

Andere kant
Het gaat in de danswereld niet altijd over rozengeur en maneschijn. Buikdansen is niet de enige dansstijl die Adrijana heeft gedaan. Van jazzballet tot hiphop, haar ervaring loopt uit tot verschillende uitersten in de danswereld. “Ik hield onwijs veel van dansen maar na een tijd heb ik er afstand van genomen. Bij alle dansscholen waar ik kwam, heerste er een concurrentie strijd. Ik wilde net als step up in een hechte groep dansen waar het voelde als familie. Uiteindelijk zat ik in een demo team maar dat was toch niet zo fijn als ik dacht. Zodra ik een fout maakte was er niemand die me kwam helpen, maar werd ik gewoon uitgelachen. Ik voelde mij nergens echt thuis, er was altijd sprake van een soort battle culture. Wie is de slankste, wie is de beste. Ook bij buikdans, als je professioneel danst heeft het niet perse invloed op je mentale rust, dan geeft het je misschien juist meer onrust omdat alles ‘perfect’ moet zijn, je moet presteren, er op je mooiste uitzien. Het kan echt super stressvol zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *