De invloed van stress

De invloed van stress

Stress; iedereen heeft er wel eens mee te maken. We hebben het nodig om te overleven, maar teveel stress brengt nare gevolgen met zich mee. Stress- en burn-outcoach Miranda Maris verteld over de gevolgen van stress en het coachen hierbij.

Gevolgen van stress
“De kenmerken van stress op het lichaam zijn bij iedereen anders, dit kan zich uiten op heel veel verschillende manieren. Natuurlijk is er wel een beetje een rode draad. Veel mensen hebben het gevoel van altijd aan moeten staan, zijn prikkelbaar en erg vermoeid. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, heel veel eten of juist weer heel weinig, veel slapen of juist weinig. Het kan zich echt op vele manieren uiten. Het is natuurlijk helemaal niet erg om stress te hebben, het hoort erbij. Het heeft ook voordelen; het dient als waarschuwing bij gevaarlijke situaties, je wordt er net even wat alerter van en geeft soms net even de power en adrenaline om bijvoorbeeld deadlines te halen. We kunnen best veel stress hebben maar het is ook van belang om daar van te herstellen. Het wordt pas een probleem als het zodanig aanwezig is dat je echt niet meer kan ontspannen en je er echt ziek van wordt. Zodra dat het geval is, wordt het chronische stress en kan het overlopen naar een burn-out. Veel stress is te linken aan hart- en vaatziekten. Het is zeker iets om alert op te zijn.”

Coaching
“Tijdens de coaching kijk ik naar de persoonlijke kenmerken van stress. Hoe iemand als mens in elkaar zit. Ook mooie eigenschappen kunnen uitlopen tot overmatig gestress. Denk bijvoorbeeld aan perfectionisten of doorzetters. Als je altijd maar doorgaat en hiermee je eigen signalen negeert kan dat uitlopen tot overmatig stress. We kijken naar waar het vandaan komt, hoe je ermee om kunt gaan. Weer leren terug te gaan uit het hoofd naar het gevoel. Probeer tijd te besteden aan dingen die je leuk vind. Doe je dingen die je energie geven of besteed ik mijn tijd aan verplichtingen die energie kosten? Waar je ook op kunt letten zijn dingen die we eigenlijk allemaal al weten maar vaak vergeten. Bewegen we voldoende, slapen we voldoende, eten we de juiste dingen? Al die dingen hebben al zoveel invloed op ons geluks- en stressniveau. Wat ook erg helpt is praten met anderen over je stress. Hierdoor wordt het allemaal wat minder zwaar voor jezelf.”

Dé oplossing?
“Een concrete oplossing voor stress is er niet, het is erg persoonlijk. Helaas is er geen quick-fix voor stress, geen potje met pillen die je bij de Etos kunt kopen om al je stress weg te halen. We hebben allemaal onze eigen verantwoordelijkheid daar in, door zelf te ontdekken waar je stress vandaan komt en wat voor jou helpt. Een goede levensstijl draagt al bij aan minder stress, je stress tolerantie word veel beter als je goed voor jezelf zorgt en steviger in je schoenen staat.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *