Trudy van Doeveren, trouwambtenaar legt mooie verbindingen

Trudy van Doeveren, trouwambtenaar legt mooie verbindingen

Foto: Roy van der Wens Bruidsfoto & film

Trudy (60) is 33 jaar getrouwd met Anton. Ze wonen al 27 jaar met veel plezier in Oisterwijk en genieten daar van de mooie natuur en de bourgondische leefstijl. Ze hebben drie dochters: Niki (31), Jasmijn (29) en Claire (27). Van Doeveren is sinds 2006 trouwambtenaar en sinds 2015 ook ritueel begeleider bij uitvaarten. Van Doeverens passie voor mensen en het vertolken van levensverhalen vullen elkaar hierin mooi aan.

In 2006 zag Trudy een advertentie in Het Nieuwsklokje waarin gezocht werd naar een trouwambtenaar voor gemeente Oisterwijk. Ze werkte op dat moment bij een oogkliniek, en had nog nooit voor een groep mensen gestaan. ‘Het Leek me leuk om mensen te trouwen en ik dacht: wat ik niet kan, kan ik altijd leren’, vertelt Trudy.  Na een aantal gesprekken werd ze gekozen, ze begon wat dagen mee te lopen en kreeg steeds meer handvatten voor dit mooie beroep. ‘Het is belangrijk om benieuwd te zijn naar de ander, maar je moet jezelf ook niet gaan verliezen in het verhaal.’

Voorgesprek

Tijdens een voorgesprek dat Trudy met de bruidsparen heeft gaat ze terug naar de bron van hun leven. Van basisschool tot geboorteplaats, alles komt aan bod. ‘Ik vind het belangrijk dat bruidsparen op hun gemak zijn, als ze weggaan dan hebben ze er echt zin in’. Trudy vindt het belangrijk dat alle aanwezigen van de bruiloft zich gehoord voelen, ‘Ik wil dat iedereen zich erkend voelt in de blijdschap van de mensen die trouwen, het is liefde die gevierd wordt. Je krijgt verbinding met een emotioneel moment dat je dichter bij elkaar brengt’.

Waar ze ook steeds meer achter komt is dat driekwart van de stellen elkaar online ontmoet heeft, ‘Vroeger ontmoette je iemand in de kroeg, tegenwoordig gaat dat zo makkelijk online’.

Ze vindt het belangrijk dat iedereen met elkaar in verbinding is tijdens de bruiloft. ‘Voor ouders is het een mooi en bijzonder moment als hun kind gaat trouwen, je gaat namelijk een nieuwe levensfase in. Het kan ook emotioneel zijn voor de familie, en ik probeer iedereen hierbij te betrekken en verbinden’, vertelt Trudy met passie.

Passie

Je ziet mensen gelukkig, gespannen maar soms ook met een tranen in hun ogen. ‘Men viert een belangrijk moment in hun leven, maar soms zijn bepaalde dierbaren er niet bij, geen ouders of geen kinderen bijvoorbeeld. Dan kan er pijn zitten in de achtergrond’, vertelt Trudy. Als trouwambtenaar wil ze dan opnieuw die connectie leggen. ‘Als iemand er niet bij is, dan zorg ik dat die persoon er in hun hart wel bij is, dat doe ik door hen levensverhaal te vertellen, iedereen heeft een verhaal en zo kan je weer terug naar het nu’, vertelt Trudy.

Het leukste aan haar beroep vindt ze de blijheid en vreugde die je bij mensen voelt, ‘De liefde is zo goed voelbaar, van de gasten tot het bruidspaar, overal voel ik de liefde.’ Als de bruidsparen bewust zijn van de liefde die ze met elkaar voelen, dan is het voor Trudy geslaagd.

Trouwen in deze tijd

Trouwen in coronatijd is kleinschaliger, er zijn maximaal dertig mensen welkom, en men kan keuze maken voor een livestream. ‘Het is heel intiem om kleiner te trouwen, het bruidspaar is ook meer ontspannen en meer bezig met wat ertoe doet’. Volgens Trudy wordt de kwaliteit van het trouwen door de intimiteit bevorderd: ‘Iedereen komt zo beter aan bod.  De liefde wordt volgens haar intenser gevierd. Ook zijn er veel huwelijken verzet, je kan nu natuurlijk geen groot feest geven of na de bruiloft lekker het terras op met een grote groep. Toch zijn er ook mensen die met leuke oplossingen zoals een drive thru komen. ‘De mensen die wel trouwen in deze tijd, die doen het om echt getrouwd te zijn, om het ja-woord gezegd te hebben en om de liefde nu bezegeld te zien’, vertelt Trudy.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *