Isabel Timmer, Banketbakker in opleiding 

Isabel Timmer, Banketbakker in opleiding 

Isabel Timmer is negentien jaar oud en geboren in Tilburg. Isabel heeft in Goirle, Moergestel en Tilburg gewoond. Inmiddels woont ze tien jaar in Oisterwijk. Van basisschool De Mozaik in Oisterwijk ging Isabel naar het Baanderherencollege in Boxtel, waar haar liefde voor het vak banketbakker ontstond. Op dit moment zit ze op summa college in Eindhoven waar ze haar droom volgt om banketbakker te worden. 

  Waar sommige mensen naar een middelbare school gaan om uit boeken te leren, koos Isabel voor een praktische school: Het Baanderherencollege, dé school om een vak te leren. ‘Op mijn school is er veel in praktijk, het is voor mensen die het leuker vinden om dingen met handen te doen en praktisch goed zijn’, vertelt Isabel.  

In het eerste jaar kreeg Isabel koken, techniek en bouw. In het vierde jaar zocht Isabel naar een nieuwe stage en kwam bij een patisserie terecht. De patisserie ook wel banketbakkerij genoemd stond vol met gebak, taarten, koekjes, borrelhapjes, worstenbrood en bonbons: ‘De eerste keer dat ik hier kwam, keek ik mijn ogen uit, het leek net kunst wat er verkocht werd’, vertelt Isabel met een lach. Ook zat er een chocolaterie bij de banketbakker, hier werden de bonbons gemaakt. Isabel heeft op alle plaatsen binnen de locatie gewerkt, maar de chocolaterie sprak haar als creatieveling het meeste aan ‘Ik vind het bijzonder wat je allemaal met chocola kan maken, ik heb een vaste hand en werd er steeds beter in’. Het precieze werk om bonbons en taarten te maken en decoreren werd een leuke uitdaging voor Isabel, ‘Ze vertrouwden mij steeds meer, ik ontwikkelde en ik mocht met meer taken meehelpen’, vertelt Isabel.  

Omdat Isabel het naar haar zin had en ze enthousiast waren mocht ze nog een jaar stagelopen. Het tweede jaar kwam Isabel erachter dat ze hier ook haar toekomst van wil maken, ‘De baas heeft me echt aangemoedigd om door te gaan, zij vertelde dat ik potentie had en goed ben, daarnaast vond ik het zo leuk’. 

  

Na vijf jaar middelbare school was Isabel geslaagd en begon ze in 2019 aan de opleiding brood en banket op het Summa college in Eindhoven. Op de opleiding zijn vier grote bakkerijen waar ze alle technieken leert. Isabel vertelt met enthousiasme en in banketbakker jargon over haar studie ‘Ik leer hier super veel, van grondstof tot aan het eindproduct en ik heb het erg naar mijn zin hier’.  

De examens van haar school bestaan niet zoals veel mensen herkennen uit een schriftelijk examen maar juist uit een uitdagend praktisch examen. Ze moet drie soorten producten maken (gebakje, bladerdeegproduct en zanddeeg), en wordt hier streng op beoordeeld.  

Ook heeft ze in deze twee jaar op het Summa college al drie mooie stages op haar cv mogen zetten, de eerste stage was bij de bekende Robert van Beckhoven in Oisterwijk, de tweede bij banketbakkerij Govert van Nunen in Tilburg en momenteel loopt ze stage bij de luxe bakkerij Erkeland in Den Bosch. ‘Ik vond het leuk om tijdens mijn stages veel te leren en mezelf steeds meer te ontwikkelen in het werken binnen een bedrijf’, vertelt Isabel.  

  

 Toekomst 

Isabel is een ambitieuze banketbakker in spé. In de toekomst wil ze meer de chocola kant op, ‘Ik ben daar het beste in, ik vind het een mooi onderdeel, ik zie mezelf later in een chocolaterie waar ook een banketbakker bij zit, zodat ik het kan combineren.’ 

‘Ik hou ervan als het uitgebreid is, er valt veel te kiezen voor de koper. De mensen moeten mijn product lekker vinden, zodat ze terugkomen’, vertelt Isabel met echte passie in haar stem. Isabel hoopt natuurlijk ook te groeien binnen het bedrijf, en door te ontwikkelen. ‘Misschien ga ik wel een keer een opleiding erbij doen, bijvoorbeeld om ijs te maken’, vertelt Isabel. Het doorzettingsvermogen zit er iniedergeval goed in. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *