‘Om te ontspannen grijp ik al snel naar de fles’

‘Om te ontspannen grijp ik al snel naar de fles’

Ik ben een alcoholist. Nee, niet zo een die drankflessen verstopt en ook niet een die elke dag kotsend op een parkbankje ligt. Maar toch… een alcoholist.  

Volgens brijder.nl, een instantie die helpt bij verslavingen, wordt de diagnose alcoholist gesteld wanneer een vrouw meer dan 7 en een man meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt. Dit haal ik makkelijk. Tijdens mijn studententijd ben ik fors meer gaan drinken, het komt deels door de cultuur die er op het hbo heerst en deels door de verveling die er heest tijdens die verschrikkelijke corona pandemie. 

 7 glazen alcohol per week nuttigen is voor de gemiddelde studente een fluitje van een cent, binnen één afspraakje met vrienden zit je hier meestal al overheen. Binnen studentenverenigingen vloeit het bier elke dag als water, maar ook voor een ‘knor’ als mijn vrienden en ik, merk ik dat het voor ons ontzettend normaal is om overmatig te drinken. Zonder drank is het samenzijn minder spannend. Omdat iedereen in onze omgeving het doet zien wij dit vaak niet als een probleem en ook onze ouders zien het als iets dat ‘bij onze levensfase hoort.’  

Soms maak ik mij wel zorgen over mijn drankgebruik. Om te ontspannen grijp ik al snel naar de fles. Het is voor mij een beetje doorgebloed van een sociaal iets naar een manier om mijzelf een goed gevoel te geven. Deze manier van drinken zie ik in mijzelf toenemen sinds ik door corona veel meer thuis zit. Ik heb het hier wel met mijn ouders gehad, maar zij denken dat ik mij nergens zorgen over hoef te maken, ik ben immers een student, dat hoort er nou eenmaal bij. Alcoholgebruik is in de Nederlandse studentencultuur zo genormaliseerd dat er in sociale kringen bijna nooit raar wordt opgekeken als men dagelijks aan de drank zit, zo lang je maar gezellig doet. 

 Ik vraag mij af waar de grens ligt. Is dat wanneer je over die streep van 7-14 glazen per week gaat, is het wanneer je drinkt om andere gevoelens te onderdrukken óf is het pas wanneer je dagelijks kotsend op een parkbankje ligt?  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *