Laatste dagen voor dat de mondkapjesplicht verdwijnt.

Laatste dagen voor dat de mondkapjesplicht verdwijnt.

Uit een enquête van 75 jongeren uit Gorinchem bleek dat vrijwel iedereen braaf zijn -of haar mondkapje op deed. Vijftig procent deed dit alleen omdat het moest. De andere helft gaf aan dat ze het deden voor de andere mensen, die zij op deze manier konden besmetten. Overmorgen is het dan zover, het is de dag dat alle nieuwe versoepelingen ingaan. Daarmee verdwijnt ook de mondkapjesplicht, wat betekent dat niemand meer een mondkapje hoeft te dragen.  

Aangezien overmorgen alle versoepelingen in gaan, zal er heel veel veranderen. Deze versoepelingen hebben de jongeren al maanden op gewacht. Het is vandaag de laatste dag dat je een mondkapje op moet in openbare gebouwen, maar hoe kijken de jongeren terug op het mondkapjestijdperk? Zij zijn tevens de groep met de minste risico op klachten. Een van die jongere is Adriano Landman (21), hij kijkt terug op een tijd, waar jongeren zoals hij overal naar binnen moesten met een mondkapje. ‘Het was aan het begin even wennen, maar na een tijdje zag je het mondkapje niet eens meer bij mensen. Soms vergat ik het zelf nog wel op te doen, maar dan spraken vrienden mij wel aan.’ Zo zegt vijftig jongeren uit Gorinchem dat ze niet iemand zouden aanspreken op het feit dat diegene geen mondkapje draagt. Ook zegt de meerderheid van de jongeren dat ze wel twijfelde aan de werking van mondkapjes. Het RIVM heeft tevens ook op de site staan: ‘Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen.’ Daniël de Haij (20) deed ook mee aan de enquête en zegt: ‘Ik weet niet zo goed wat het nut was, aangezien ze hadden gezegd dat mondkapjes helemaal niet zo effectief waren.’

Jongeren vonden het mondkapjestijdperk dus niet zo heel erg, maar ze zijn blij dat het over is. Nu is het mondkapjestijdperk over – zijn we eindelijk in een nieuwe, versoepelde periode aangekomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *