Muziek, bier en geen anderhalve meter; het mag weer!

Muziek, bier en geen anderhalve meter; het mag weer!

Lopend door de Goudse Zeugstraat is van een afstand de muziek al te horen. Het geroezemoes van de rokende feestgangers op het terras wordt steeds luider en voor de club Friends begint er langzaam een rij te vormen. Na het scannen van het toegangsbewijs worden de mensen toegelaten. Bij het openen van de deuren dringen de trillingen van de bas als een opbouwende golf door je lichaam heen. Er schijnen gekleurde lichten alle kanten op en tientallen stemmen klinken door elkaar wat zorgt voor een feestelijke harmonie. Er is een gevarieerde melange van net 18-jarigen tot ervaren feestbeesten. De één staat nog met een gesloten houding te hangen tegen de bar, rustig te genieten van een biertje, de ander staat al uitbundig te dansen en met een brede lach met de muziek mee te blèren.

Op vrijdag 18 juni werd er tijdens de persconferentie aangekondigd dat de nachtclubs vanaf 26 juni weer mensen mochten toelaten. Dit onder de voorwaarde een toegangsbewijs te hebben, die o.a. verkrijgbaar is middels een negatieve coronatest. Verder hoeft er geen afstand gehouden te worden, is een mondkapje niet verplicht en ligt er geen limiet op het aantal bezoekers. Dit was voor Henk-Jan Viskaal, eigenaar van club Friends Gouda en café Lobbes, erg positief en onverwachts nieuws; ‘We zijn nu sinds maart 2020 dicht geweest, zo’n zestien maanden geleden. Na al die tijd mogen wij weer, dus dat is alleen maar heel mooi’. In die zestien maanden heeft het vrijwel stil gelegen. Het café gedeelte Lobbes mocht wel open met wat beperkingen, maar in de dansclub Friends is er weinig beweging geweest. ‘We hebben wel onderhoud gepleegd, alles een likje verf gegeven maar we zijn niet open geweest. Het heeft ons heel veel geld gekost en heel weinig opgeleverd.’ aldus Viskaal. Omdat de heropening zo plotseling was, was het snel schakelen voor de clubeigenaar en zijn medewerkers; voorraden moeten gecheckt en opnieuw besteld worden. Processen achter de schermen moeten weer worden opgestart (zoals de vuilnisinzameling), zangers moeten geboekt worden en de social media moet weer worden aan geslingerd.

Het is inmiddels middernacht en de hele dansvloer is gevuld met feestende mensen. Terwijl bij iedereen de spieren weer zijn opgewarmd en de danspassen weer langzaam naar boven gehaald worden, staan de barmannen en -meiden ook zeker niet stil. Op een rap tempo wordt iedereen voorzien van de gewenste drankjes. Met vuurwerk in zijn mond en drankflessen in de handen, schenkt één van de barmannen al dansend fel blauwe shotjes in voor de feestgangers. ‘Vivaaa Hollandia’ galmt door de gevulde club terwijl het publiek uit volle borst mee zingt. De onzekere pasjes zijn ingeruild voor uitbundige dansbewegingen. Mensen springen alle kanten op en pakken elkaar bij de schouder. De zwetende, met bier doordrongen mensen, het geknuffel van alle kanten en het mee schreeuwen met de muziek; het ouderwets gezellige club gevoel is weer helemaal terug en iedereen lijkt de zware corona-tijd vergeten te zijn.

Hoewel het steeds meer naar het ‘oude normaal’ gaat, is de regeling nog niet honderd procent als voorheen. Viskaal ziet dit wel positief in, elke tussenstap naar een leven zonder corona(beperkingen) is voor hem een positieve stap; ‘Een ideale heropening is voor mij een avond waar iedereen om vier uur met een tevreden gevoel naar buiten loopt en waar er geen vervelende ongevallen gebeuren. Dat iedereen weer een leuke avond heeft en dat we er met z’n alle wat moois van kunnen maken.’ Niet alleen de clubeigenaren zijn getroffen met de lange sluiting, het heeft ook impact gehad op veel jongeren. Een groot deel van de Goudse jeugd heeft de afgelopen zestien maanden zo goed als geen sociaal leven gehad. ‘Ik hoor af en toe verhalen van mensen uit de zorg, waarbij alle alarmbellen afgaan in de categorie jongeren op het gebied van depressie en zelfmoordideeën’, zegt Viskaal. ‘Het is zo belangrijk dat dit sociale weer begint. Niet per se bij mij in de club, maar in ieder geval weer sociale dingen kunnen doen, daarin hebben we denk ik een hele belangrijke rol.’

Om 3 uur is iedereen helemaal opgewarmd. Elke individuele feestganger is versmolten in één grote groep waarin iedereen zich laat leiden door de muziek. De harde beats verspreiden zich door heel de ruimte, een ruimte vol met glimmende hoofden, zwaaiende handen, dansende mensen en lachende gezichten. Alles is weer helemaal terug alsof het nooit anders is geweest. Even later loopt de muziek over naar ‘het duurt te lang’ van Davina Michelle. De tonen van het refrein worden ingezet en terwijl iedereen lachend uit volle borst mee zingt schiet er op spectaculaire wijze confetti over de dansvloer. Het lange wachten werpt dan eindelijk zijn vruchten af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *