Verkeerde opleiding gekozen, wat nu? ‘Wat ik deed op mijn vorige opleiding vond ik gewoon niet leuk om te doen’

Verkeerde opleiding gekozen, wat nu? ‘Wat ik deed op mijn vorige opleiding vond ik gewoon niet leuk om te doen’

Pim Korevaar is 21 jaar en verhuisde vorig jaar naar de andere kant van het land om zijn droom om met dieren te werken nog verder uit te breiden. Na een tijd als eerstejaars student gestudeerd te hebben aan Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden kwam hij er achter dat het toch niet de opleiding voor hem was. Pim verteld over zijn ervaring hier mee en hoe hij nu verder gaat.

Passie voor dieren

Sinds kleins af aan heeft Pim al geroepen dat hij later in de dierentuin zou werken. Interesse voor de dieren is van huis uit begonnen; ‘Thuis hebben we altijd veel dieren gehad. Dit waren hele simpele dieren; konijnen, honden, katten. Maar ook exotischere dieren, zoals een chinchilla of baardagaam. Dit vond ik leuk en fijn en hier ben ik altijd al mee bezig geweest.’ Toen hij naar de middelbare school ging moest er een beroepsrichting gekozen worden, Pim koos voor dier en natuur. Op school leerde hij over verschillende soorten dieren, van cavia’s tot reptielen. ‘Die interesse hield aan bij mij. Hierdoor ben ik naar het MBO gegaan; bedrijfsleider dierverzorging. Vervolgens groeide mijn interesse in dierentuindieren en reptielen. Hier wilde ik mee verder, meer leren en het groter aan gaan pakken. Ik ben HBO dierenmanagement gaan doen.’.

Verhuizen

De opleiding HBO management dierenverzorging is alleen te volgen in Leeuwarden, een stad die ver ligt van Pim zijn oorspronkelijke woonplaats Hardinxveld-Giessendam. Hij koos ervoor om alles achter te laten; zijn huis, familie en vrienden. ‘Het was best eng en hectisch om zomaar naar de andere kant van Nederland te verhuizen en alles achter te laten. Ook vond ik het erg spannend, omdat Friesland toch een bepaalde reputatie heeft. Gelukkig ging een vriend van mij ook in Leeuwarden wonen en dezelfde opleiding doen.’ Naast alle spanning voelde het ook erg goed verteld Pim, een nieuwe stap in zijn studentenleven.

“Het was best eng en hectisch om zomaar naar de andere kant van Nederland te verhuizen en alles achter te laten.”

Expectations versus reality

Ondanks de goede moed waren de verwachtingen die Pim had bij de opleiding toch niet helemaal accuraat; ‘Ik had verwacht dat de opleiding erg theoretisch zou zijn in de richting van diersoorten, de anatomie en ethiek van de dieren of protocollen van dierentuinen.’  Eenmaal op de opleiding bleek dit niet waar te zijn. Het ging voornamelijk over statistieken, formules en berekeningen. ‘Dit was niet wat ik wilde. De opleiding houd meer in dat ik in het veld onderzoeken ga doen, moet weten hoe bepaalde formules in elkaar zitten zodat ik dingen in kaart kan brengen. Dit heeft ook met de dieren te maken, maar ik miste het directe contact. Wat ik deed op mijn vorige opleiding vond ik gewoon niet leuk om te doen, ik vond de onderzoeken niet leuk, ik vond het veldwerk voor de helft van de tijd niet leuk. Het had voor mij geen meerwaarde.’.

Toekomst

De opleiding was dus toch niet de juiste richting voor Pim, hij moest andere opties gaan overwegen; Ik ben gaan nadenken; wat wil ik dan? Ik heb altijd interesse gehad in dieren maar heb vervolgens interesses daar omheen niet echt  onderzocht.’ Hij is gaan oriënteren en kwam tot de conclusie meer vrijheid in zijn toekomstige carrière te willen. Zijn interesse ging uit naar sociale en bedrijfsmatige opleidingen, zoals sociaal werk, CMD én de opleiding communicatie. Na een gesprek met experts van een andere school is zijn keuze dan ook op communicatie gevallen. ‘Ik hoop dat ik mijn ervaring met dieren kan combineren met de opleiding communicatie. Overal heb je mensen nodig met een communicatie diploma/ervaring. Elk dierenpark en elke organisatie heeft een communicatie medewerker nodig. Met een beetje geluk kan ik het gaan combineren met elkaar.’

Leeuwarden

Communicatie is een opleiding die in bijna elke stad wel gevolgd kan worden, toch kiest Pim ervoor om in Leeuwarden te blijven. ‘Ik woon hier een jaar, heb een vriendengroep opgebouwd, heb hier een vriendin. Als ik terug zou gaan naar de Randstad heb ik het idee dat ik mijn hele studentenleven opnieuw moet opbouwen, terwijl ik dat hier al heb.’ Buiten zijn vriendengroep om, heeft de stad Pim ook een beetje veroverd; ‘Ik woon op een heel mooi plekje en Leeuwarden is een leuke en betaalbare stad om als student te wonen. Al zou ik naar Utrecht of Rotterdam gaan zou ik meer moeten betalen voor een kleinere woning. Dat zie ik niet echt zitten.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *