Kunnen we in de toekomst nog wel in België studeren?

Kunnen we in de toekomst nog wel in België studeren?

Beeld: rawpixel

Dat veel Nederlandse studenten een studie volgen in België is niets nieuws. Echter gaat hier verandering in komen: België wil in de toekomst minder Nederlandse studenten toelaten. Dit staat in het nieuwe regeerakkoord. ”Het heeft voor ons geen enkele meerwaarde.”

In het regeerakkoord staat dat België buitenlandse studenten wil gaan weren. Echter bestaat de groep gedupeerden voor het grootste deel uit Nederlanders. Zo is wel 60% van de eerstejaars diergeneeskundestudenten in Antwerpen Nederlands. Het nieuwe besluit treft vooral aspirant-studenten die diergeneeskunde, geneeskunde en tandheelkunde willen gaan studeren. Deze drie studies hebben in Nederland alledrie het imago dat ze niet gemakkelijk binnen te komen zijn. Dit komt doordat de studies werken met een strenge numerus fixus, wat inhoudt dat er een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. Vaak gaat deze selectie doormiddel van een toetsing.

Het zij zo dat Nederlandse studenten die in Nederland niet door een numerus fixus komen toelating doen tot dezelfde studie in België. Hier worden zij vaak wél toegelaten. Zo schrijven veel jongeren die niet worden toegelaten tot de studie diergeneeskunde in Utrecht zich in voor deze zelfde studie in België. Deze Nederlandse studenten gaan vaak weer terug naar Nederland om hier werk te vinden. Een duur grapje voor België dus.

Hierom wil Koen Daniëls van de Vlaamse coalitiepartij N-VA hier een einde aan maken. Daniëls liet in het NOS Radio 1 Journaal weten dat hij de Nederlandse studenten volledig begrijpt, maar wel het evenwicht wil waarborgen. “In Vlaanderen doen 714 Nederlanders de studie Diergeneeskunde. In Nederland hebben ze in Utrecht 225 plaatsen.” Als het aan Daniëls ligt is dit dan ook meer dan genoeg, want er zouden simpelweg niet meer banen voorhanden zijn. Ook Universiteit Antwerpen, waar de meeste Nederlandse studenten de studie diergeneeskunde volgen, beaamt dit. “Op die manier voorkom je een overschot aan toekomstige dierenartsen. Een afgestudeerde dierenarts kan moeilijk een ander beroep uitoefenen”, zei woordvoerder Peter De Meyer.

De Nederlandse Yoram Klazen is het hier echter niet mee eens Hij studeert zelf tandheelkunde in Leuven omdat er in Nederland Niet genoeg plaatsen beschikbaar waren. ”Er is nog steeds een tekort aan tandartsen in zowel Nederland als Belgie. Mensen leven steeds langer en hebben steeds meer zorg nodig, dus ik verwacht zeker dat er in de toekomst in deze sector voldoende werk zal zijn.” Hij denkt dan ook dat de nieuwe Belgische regeling niet per sé de juiste is. ”Ik denk inderdaad dat de nieuwe regel zal leiden tot minder Nederlandse studenten in België, maar of dat een gunstig effect heeft weet ik niet. Misschien dat er dan meer Belgen deze nieuwe plekken op gaan vullen, indien hier genoeg animo voor is. Mensen die geneeskunde willen gaan studeren zijn er altijd wel genoeg, maar waarschijnlijk neemt het tekort aan tandartsen in Nederland dan juist verder toe.”

Naast het feit dat er te weinig banen voor het aantal studenten zijn vindt Daniëls het ook niet wenselijk dat de Vlaamse belastingbetaler zijn centen moet neerleggen voor Nederlandse studenten die na hun studie toch weer heil gaan zoeken in het kikkerlandje. België zou er zo geen haar op vooruit gaan. ”Dan heeft het voor ons geen enkele meerwaarde”, liet hij NOS weten. Echter betekent de nieuwe numerus fixus-maatregel niet dat er helemaal geen Nederlandse studenten meer welkom zijn in België. “Voor alle andere opleidingen blijven ze welkom. Het zijn toch goede ambassadeurs voor Vlaanderen.”

Een andere reden waarom België een aantrekkelijk land is om te gaan studeren is de hoeveelheid collegegeld dat het volgen van een studie vergt. Zo betaal je in België jaarlijks 900 euro, terwijl je in Nederland jaarlijks rond de 2000 euro moet neerleggen. Een studie volgen in Vlaanderen kan je een flinke studieschuld besparen dus. Voor Yoram speelde deze factor ook mee bij het doorhakken van de knoop om naar België te gaan.

Niet iedereen vindt het besluit uit Vlaanderen even terecht. “Nederlandse studenten moeten de kans hebben om binnen de Europese Unie naar elk land te gaan om daar te studeren”, liet Jasper Kars van stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten eerder al aan NOS weten. “Dat geldt ook voor buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren.”

Beluister hier het volledige interview met Yoram.

Over de auteur

Sophie van de Mars

Noviet in het bedrijven van de journalistiek met een liefde voor kunst, maatschappelijke kwesties en obscure gitaarsolo's. Soms op zoek naar journalistieke content, soms op zoek naar mijn sleutelbos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *