Op 31 oktober wil Johnson eruit zijn; de Brexit gaat door. Een zware beslissing waar inmiddels al drie jaar over wordt gediscussieerd. Al in 2016 schreef de Volkskrant over bange jongeren, de Brexit zou geen positieve gevolgen hebben voor inkomen, baankansen en buitenland ervaringen. Het zal lastiger worden om te verhuizen en de economie gaat er waarschijnlijk flink op vooruit. En nu 3,5 jaar later is het zover; de knoop wordt door gehakt. Waar staan de jongeren op dit moment in de discussie?

Maddie Savino (22) is geboren en getogen in Londen en werkt sinds april voor een Recruitment Company. Ze was eerst studente en is net begonnen met haar eerste serieuze baan. “Het zal niet meteen effect hebben op mensen met een full-time baan, maar de prijs om te leven gaat voornamelijk omhoog. Het wordt duurder voor ons om eten te kopen. Onze dagelijkse boodschappen worden duurder door de economie.”

Hoe reageren mensen om je heen op de Brexit?
“De mening echt heel erg verdeeld. Mensen zien het van een andere kant. Boeren en vissers zijn bang voor een Brexit omdat ze zich zorgen maken over hun baan. Het gaat veel geld kosten en het wordt moeilijk voor de import en export. Het zou in principe geen effect moeten hebben op anderen.”

Voor jongeren die studeren, of willen studeren, in Engeland wordt de Brexit een ingewikkeld verhaal. Willemijn Denneman (20) studeert sinds deze zomer Music Business op het Britisch & Irish Institute of Modern Music in Bristol. De bedoeling was om haar studie daar af te maken, maar door de Brexit wordt dit steeds ingewikkelder.

Hoi Willemijnn, je bent nu in Engeland voor je studie. Ben je bang dat dat straks niet meer kan?
“Een beetje wel. Het bleek toch een stuk moeilijker dan gedacht om naar een land te verhuizen waar je niemand hebt en niemand kent en waar niemand je ook echt nodig heeft omdat iedereen zijn of haar vriendengroep wél in de buurt heeft. Het is misschien niet verstandig, maar ik probeer me nu niet te veel zorgen te maken om de Brexit omdat het toch niet te voorspellen is.”

Als je in Engeland wil wonen als emigrant, gaat dat best lastig. Wat vind je daarvan?
“Het is echt een enorm geregel. Je moet een woonplek vinden op afstand en dat gaat al anders dan in Nederland. Je moet je huisgenoten via Facebook vinden en maar hopen dat het een match is (wat in mijn geval niet echt is) en dan ben ik nog niet eens begonnen over verzekeringen, bankrekeningen, Brexit…. Er zijn dingen die ik nog steeds niet geregeld heb omdat het zo gecompliceerd is dat niemand er een touw aan vast kan knopen.”

Wat vindt je omgeving van de Brexit?
“Mijn Britse medestudenten zijn er over het algemeen tegen, maar ze zijn er niet zo mee bezig. Ik denk dat iedereen eigenlijk wel een beetje bang is, zeker de internationale studenten. Er bestaat een kans dat we het land worden uitgezet of dat we ineens heel erg veel moeten gaan betalen voor de gezondheidszorg. Ik maak me er nu niet veel zorgen over omdat we dan nog een tijd hebben om alles te regelen, maar de onwetendheid is eng.”

Zie je nu al veranderingen door de opkomende Brexit?
“Niet echt, maar ik merk wel dat dit land best wel afstotend begint te worden naar internationale studenten. Ik ben al twee maanden op zoek naar werk en word overal voor onduidelijke redenen afgewezen en ik vrees dat het aan de Brexit ligt. Door mij aan te nemen lopen ze een groter risico op gezeik dan met een Brit, ondanks dat ik gewoon recht heb om te werken. Ook ben ik gelimiteerd op de extra hulp die ik krijg van mijn universiteit. Als ik vastloop tijdens mijn studie mag ik geen persoonlijke mentor aanvragen die me er doorheen sleept, terwijl dat voor Britse studenten wel mogelijk is. Waar ik voornamelijk bang voor ben is dat vervoer naar Nederland duurder gaat worden. Ik wil regelmatig op en neer om mijn vrienden en familie te zien, maar nu is dat al wat prijzig. Als dat duurder wordt kan ik misschien maar één keer per jaar terug naar huis. Dat zou ik heel moeilijk vinden.”