Jeu de boules: van ouderwets spelletje op de camping naar trend onder jongeren

Jeu de boules: van ouderwets spelletje op de camping naar trend onder jongeren

Foto: Alissa Verwoerd

Jeu de boules alleen voor ouderen op de camping? Nee, zeker niet. Het spelletje is populairder dan ooit. Jeu de boules bars komen als paddenstoelen uit de grond. Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht en binnenkort kunnen hier ook Arnhem, Tilburg en Rijswijk aan worden toegevoegd. Je kunt hier zoals de naam al zegt: een drankje doen aan de bar én jeu de boulen. Verslaggever Alissa Verwoerd gaat langs JEU de boules bar in Utrecht om te kijken wat hun geheim is.

Laura Vaessen, communicatiemedewerker van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), snapt wel waarom het spelletje bij jongeren in de bar zo in de smaakt valt. “Steeds meer mensen grijpen tegenwoordig terug op het ‘kneuterige’. Je had toendertijd ook de hype van bijvoorbeeld het breien en poolen. Mensen vinden dat gewoon heerlijk ontspannend”, vertelt Vaessen. Ze noemt dit echter niet als enige reden. “Millenials doen graag iets actiefs tijdens het borrelen. Iedereen kan jeu de boulen en er hangt gewoon een heel gezellig en positief sfeertje omheen.”

Vaessen hoopt dat de jongeren in de bars jeu de boules in de toekomst meer gaan zien als sport dan als spelletje. “Bijna iedereen die het speelt, is gelijk fanatiek. Mensen komen er dan achter dat het veel meer inhoudt dan een suf balletje gooien. Er zit echt veel meer techniek en tactiek achter jeu de boules dan mensen denken. Ik hoop dat ook steeds meer mensen dat in gaan zien.”

De NJBB was niet betrokken bij het openen van de eerste Jeu de boules bars. Dit kwam voor hen als verassing. “Maar wij zien het wel als een hele positieve ontwikkeling”, vervolgt Vaessen. Tegenwoordig werkt de NJBB wel samen met JEU de boules bar in Utrecht. De NJBB heeft een app ontwikkeld waarbij mensen hun scores op een makkelijke manier kunnen bijhouden. De jeu de boules bar in Utrecht promoot die aan alle klanten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *