De Chinese stad Hong Kong is de laatste tijd veel in het nieuws te zien vanwege de grote protesten die daar gaande zijn. Hoe is het om exchange student te zijn in de stad Hong Kong?

Als je in Hong Kong wil studeren of stagelopen moet je volgens de Nederlandse overheid eerst rekening houden met de volgende zaken: hou rekening met de beurzen en fondsen, studiefinanciering, visa en diplomawaardering. Het kan namelijk zo zijn dat je meer geld gaat uitgeven in een grote metropool stad als Hong Kong. Zo merkte Jason Zhen dit ook, hij heeft een halfjaar in Hong Kong gestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat het geen goedkope stad is: “Hong Kong is een stad waar je rekening moet houden met de drukte, er is veel vraag en aanbod en je moet echt de plekjes weten als je goedkoop wil eten. In Hong Kong heb je door de hele stad nachtwinkels zoals de 7-eleven. Dit zijn de plekken waar je wilt zijn om je benodigdheden te halen”.

Ids Kusters heeft ook in Hong Kong gestudeerd: “Je moet wel weten waar je bent, de stad is immens groot en je verliest snel anderen uit het oog. Maak niet alleen vrienden met de mensen die ook op exchange zijn, die zijn namelijk na een halfjaar weer weg. Mensen die uit Hong Kong komen weten duidelijk wat de fijne plekken zijn om bijvoorbeeld te kunnen uitgaan.” “Je hebt daar ook veel rooftop feestjes waar de alcohol een stuk goedkoper is”, zegt Ids met een snode lach op zijn gezicht.

Beiden raden ze aan om de protesten te vermijden als je er niks te zoeken hebt; er wordt goed van tevoren aangegeven door mentoren van de universiteit waar geprotesteerd zal worden. Redacteur Jordi Holterman sprak met hun over meer ervaringen van Hong Kong in een korte reportage.