Retteketet met zijn allen aan de ket

Retteketet met zijn allen aan de ket

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het narcosemiddel ketamine is afgelopen jaren een razend populaire partydrug geworden. In zes jaar tijd is het aantal ehbo-incidenten na het gebruik van dit middel met vijf keer toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Ketamine, ook wel ket of keta genoemd in het uitgaanscircuit, is van oorsprong een narcosemiddel bij operaties voor mensen en dieren. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de positieve werking van keta op depressie. Aangezien het middel snel inwerkt, kan het zo zijn dat de uiteindelijke werking beter uitpakt dan antidepressiva. Om goede uitspraken hierover te doen is er echter nog meer onderzoek nodig.

Het middel heeft bijwerkingen zoals hallucinaties. Het is daarom niet vreemd dat deze drug op de drugsmarkt terecht kwam, aangezien deze bijwerking juist hetgeen is waar mensen naar op zoek kunnen zijn op een feestje. Als drug is het een dissociatief tripmiddel. Dit houdt in dat het geestelijke bewustzijn van het lichamelijke bewustzijn wordt gescheiden. De drug wordt vooral gesnoven, maar kan ook als pil worden ingenomen of worden geïnjecteerd. Na het snuiven werkt het binnen vijf tot vijftien minuten. De effecten duren een uur.

Geestelijke effecten

Bij het middel treedt vrij snel gewenning op, waardoor gebruikers snel een hogere dosis nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren. Het brengt je in een bepaalde mentale staat wat verslavend kan zijn. Bij afkicken voelt men dan ook geen lichamelijke- maar geestelijke ontwenningsverschijnselen.

Het effect bij een lage dosering lijkt een beetje op zeeziekte. Gebruikers komen in een dromerige, zweverige toestand terecht en raken gedesoriënteerd. Pas bij een hoge dosering komen de dissociatieve effecten kijken. Zoals het gevoel dat je handen niet meer bij je lichaam horen of het idee dat je lichaam van hout, rubber of plastic is gemaakt. Daarnaast kan je het gevoel hebben alsof je lichaamsdelen niet meer van jou zijn maar van iemand anders. Het kan ook een gevoel mee brengen waardoor je denkt dat je op lost in de omgeving. Met gesloten ogen kun je visuele hallucinaties krijgen. Een ander effect is dat je moeite kunt hebben met bewegen en praten. Bij een hoge dosering kun je ook in een ketamineroes terecht komen. Dit lijkt in feite op een schizofrene psychose. Ketamine kan ook het gevoel van een bijna dood-ervaring veroorzaken: je gaat door een visuele tunnel naar een licht en bent niet meer in staat om je te bewegen. Dit is een K-hole.

 Lichamelijke effecten

Het middel verhoogt de hartslag en de bloeddruk, meldt Jellinek. Daarnaast kan het gebruik op lange termijn leiden tot blaas- en nierproblemen. Ket zorgt voor toename van de ontstekingsstoffen en ontstekingscellen in de blaaswand. Bij veelvoudig gebruik resulteert dit zich in buikpijn en vaak een bezoek brengen aan het toilet. In een extreem geval kan het gebruik zelfs leiden tot het verwijderen van de blaas.

Ketamine-drukte bij de ehbo

Het aantal mensen dat zich meldde bij de EHBO na het gebruik van ketamine neemt toe. Tussen 2009 en 2017 steeg dit van 2,7 procent in 2009 naar 8,2 procent in 2017. Het middel is nog niet zo populair als xtc of cocaine, maar toch gebruikte vorig jaar 1,2 procent van de bevolking wel eens ketamine. Dit zijn ongeveer 170.000 Nederlanders, meldt het Trimbos Instituut.

Ketamine is van oorsprong een geneesmiddel. Daarom staat het niet in de Opiumwet. Dit is wet die bestaat uit twee drugslijsten. Op opiumlijst 1 staan illegale drugs zoals xtc, cocaïne en heroïne. Op de andere lijst staan legale drugs, zoals wiet. Het middel valt wel onder de Geneesmiddelenwet, waardoor het zonder vergunning produceren of verkopen van ketamine strafbaar is. Daarentegen is het gebruik of het bezit van ketamine niet strafbaar.

 Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) reageert geschrokken op de nieuwe cijfers. Hij maakt zich zorgen over de normalisering van uitgaansdrugs. Daarom vraagt hij het Trimbos Instituut om meer voorlichtingen over de risico’s van ketamine te geven, zodat in de toekomst het gebruik weer afneemt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *