Kerst-spektakel bij Intratuin Duiven

Kerst-spektakel bij Intratuin Duiven

Foto: Sophie de Bree

Een overvloed aan kerstbomen, flitsende kerstlampjes, kerstballen in alle kleuren van de regenboog en kersthuisjes. Dat is sinds 12 oktober allemaal al te bewonderen bij de Intratuin in Duiven. Al twee jaar oprij won de kerstshow bij dit filiaal de titel ‘Beste kerstshow van Nederland’. Niet zo gek dus dat hier enorm veel mensen op af komen. Toch lijkt het op dit moment, midden november, misschien nog een beetje vroeg voor allerlei kerstshows. Wat trekt mensen om zo vroeg vóór het daadwerkelijk kerst is, al naar kerstshows te gaan?

De kerstshow begon in de jaren tachtig als zeer kleinschalig, en is gegroeid naar een spektakel van ruim 8000 vierkante meter. Wat het meest bijzonder aan de kerstshow is, zijn de roltrap en het miniatuurdorp. De roltrap is volledig uitgedost in kerstsferen, en het miniatuurdorp kenmerkt zich met honderden kleine huisjes, een mini-skischans én zo’n stuk of tien rijdende model NS-treinen.

Bedrijfsleider Gerard Niesink, al sinds 1984 werkzaam bij Intratuin Duiven, zegt dat de kerstshow het grootste miniatuurdorp heeft van alle kerstshows in Europa. “Dat is ook wat deze kerstshow zo bijzonder maakt. Het miniatuurdorp is vooral populair bij de mannen, en de roltrap vooral bij de vrouwen.” Omdat het een soort attractie is, zijn mensen al zo vroeg voor het daadwerkelijk kerst is, al volop bezig met allerlei kerstactiviteiten. “Het is net alsof mensen een dagje naar de Winter-Efteling gaan. Ze komen echt van heinde en verre.”

Over de Winter-Efteling gesproken, het thema van de kerstshow dit jaar is ‘Het mysterie van Vlechtoria’. Een soort tweede ‘Symbolica’ uit de Efteling. Symbolica is een overdekte attractie waar mensen in karretjes rustig rondgereden worden en hun ogen uitkijken naar een droomwereld vol met magische figuren. “Mensen moeten echt langskomen om te begrijpen wat het is. We hopen dat het op social media en door mond-tot-mondreclame gaat leven.

Als we vragen naar de reden waarom bezoekers zich nu al druk bezig houden met kerst, krijgen we veelal dezelfde antwoorden. “Kerst is echt zo’n tijd wat ik heel erg associeer met gezelligheid.” zegt bezoekster Celine Willemse. “Het liefst heb ik het hele jaar door dat echte kerstgevoel.”
Ook voor bezoekster Moniek van Betuw is de gezelligheid de reden dat ze al zo ver van te voren naar de kerstshow komt. “Daarnaast is de sfeer ook heel bijzonder en er is natuurlijk ook super veel te zien waardoor het écht de moeite waard is om hier naartoe te komen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *