Tour naar bruin goud

Tour naar bruin goud

Kibbeling en bitterballen, welke inwoner van Nederland is er nou niet bekend met deze lekkernijen? Blijkbaar zijn er nog heel wat mensen die beide gerechten nog nooit hebben geproefd of ervan hebben gehoord.

 

Het is ook erg lastig om mensen te vinden die nog nooit kibbeling en bitterballen hebben gegeten. Van de twee internationale studenten die gevonden werden via Facebook hadden zij beiden ook nog nooit van de twee delicatessen gehoord. Schokerend mag je dat wel noemen. Je zou verwachten dat veel toeristen en internationale studenten naar ons land komen wel hun research doen op het gebied van voedsel, want iedereen weet wel dat wij wiet en prostituees in overvloed hebben.

Kibbeling

De kibbeling aten Gabriel uit Italië (21) en Mikeli uit Canada (21) in de SeafoodShop, vlakbij de Leidsestraat. Met het fenomeen ‘fried fish’ waren zij wel bekend, maar gefrituurde pollak hadden ze nog nooit van gehoord. Na het proeven gaven zij hun oordeel. “I would rate it 10/10”, Aldus Mikeli. Gabriel was minder enthousiast, want in zijn ogen moet je nooit iets een 10 geven, want dan is er geen ruimte meer voor verbetering.

Normaal wordt er voor kibbeling kabeljauw gebruikt, want kibbeling betekent gesneden kabeljauwwangen. Bij de SeafoodShop gebruiken ze pollak, want dit is beter voor het milieu en dus duurzamer. Ook is pollak wat droger en daardoor makkelijker te frituren. Door de vis te laten verdrinken in beslag en daarna te frituren ontstaat er een knapperige laag en een smeuïge binnenkant. Bij kabeljauw wordt de vis snel te droog en niet meer lekker om te eten.

Bitterballen

Als je tegen een Nederlander zegt dat je nog nooit een bitterbal hebt gegeten vallen zij waarschijnlijk dood neer van verbazing. De bruin gouden bal met ragout is niet meer weg te denken uit onze cultuur en vindt altijd wel plek op een bartafel met een vaasje erbij.

Mikeli en Gabriel waren verbaasd toen zij de menukaart van Bar Bitterbal zagen, maar liefst 25 verschillende soorten hebben zij te koop. Van de klassiekers als kalfs en rund tot kreeft en rendang. Het is niet slim om gelijk all-in te gaan met de eerste bitterbal, dus zij kozen voor de vertrouwde kalfs- en rundbitterbal. Aangenaam verrast waren beide fijnproevers.

Beide gerechten waren voor herhaling vatbaar. Mikeli was meer een fan van de kibbeling en Gabriel van de kalfsbitterbal. Hun eindoordeel: “Brown Gold is the best thing Amsterdam has to offer, apart from the weed.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *