Recycle Sint: de nieuwe Sinterklaas?

Recycle Sint: de nieuwe Sinterklaas?

Eén van de tafels die vol lag met speelgoed. Bron: Marieke Buwalda

Recycle Sint is een evenement dat sinds een aantal jaar wordt georganiseerd door heel Nederland. In verschillende gemeenten vinden er dan ruilmarkten van speelgoed plaats. De insteek van het evenement is speelgoed met elkaar te ruilen in plaats van telkens nieuw speelgoed te kopen.

Elif Algu kwam met het idee om een ruilmarkt te organiseren voor speelgoed. Ze wilde de manier waarop wij omgaan met spullen veranderen. “Een ware cultuuromslag creëren.” De teller van vorig jaar is al overschreden. Toen vonden er 101 ruilmarkten plaats. Nu staat de teller al op 119.

Purmerend
Dit jaar vond de eerste editie plaats in Purmerend. Marloes Schoemaker kwam met het idee om de ruilmarkt ook naar Purmerend te halen en samen met Anja Bonnes organiseerde ze het evenement. Er werd een Facebookpagina aangemaakt waar men al enkele weken van te voren hun speelgoed konden doneren voor de ruilmarkt. Afgelopen zaterdag vond het evenement plaats waar inwoners zelf hun speelgoed brengen en inruilen voor ander speelgoed.

Koopmaatschappij
Anja Bonnes vindt de duurzaamheid erg belangrijk. “We zitten echt in een koopmaatschappij. Terwijl we ook een keer gebruik kunnen maken van wat er al is. Daarnaast werk ik ook met mensen die het langdurig of tijdelijk het financieel minder hebben. Zij hebben niet de mogelijkheid om spullen te kunnen kopen voor hun kinderen, maar je wil toch je kind iets kunnen geven. Het is een heel mooi event om die mensen ook te kunnen helpen.” Ze benadrukt wel dat het voor iedereen is. “Het maakt niks uit of je een hoog of laag inkomen hebt.”

Donatie
Het speelgoed dat overblijft wordt geschonken aan goede doelen. De kledingbank Purmerend en stichting Wij Allemaal komt een deel van het speelgoed ophalen. Al het speelgoed dat dan nog overblijft doneren we aan de Weggeefwinkel. “Dit is een winkel waar veel mensen komen met een kleinere beurs.”

Nieuwsgierig naar hoe zo’n evenement eruitziet en wat het is? Kijk dan naar de reportage.

In de maand november vinden er in heel Nederland nog ruilmarkten plaats die u kunt bezoeken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *