“Het is alsof je danst op ijs”

“Het is alsof je danst op ijs”

Foto: Kelly Warmerdam

Met de wind door je haren, de kou die inslaat op je gezicht en je voeten die dansen over het ijs. Niet veel jongeren kennen dat gevoel meer. Schaatsen is namelijk een stuk minder populair geworden. De jeugd kent namelijk amper het gevoel meer van schaatsen op natuurijs en de spanning of er wel of geen Elfstedentocht komt.

Mensen kijken nu veel minder naar het wedstrijdschaatsen op tv dan een paar jaar geleden. Jacqueline van Straaten, al ruim 15 jaar coordinator bij Schaatsvereniging Utrecht (SVU), denkt wel te weten hoe dat komt. “Alles gaat tegenwoordig snel. Jongeren kijken bijvoorbeeld vaak naar Youtube filmpjes, even een video van 10 minuten en je kan weer door. Schaatsen heeft gewoon meer tijd nodig. Er wordt veel geklaagd over de 10 kilometer, dat ie zo lang duurt. Tja, dat is gewoon zo.”

In een rapport van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) staat dat het aantal leden bij een vereniging inderdaad is afgenomen. Waren het er een paar jaar geleden nog 155.000, nu zijn het er nog maar 130.000. Wel zijn er nog 1,1 miljoen schaatsers (en skaters) die niet verbonden zijn aan een vereniging.

Als we kijken naar de kijkcijfers van 2018 zien we een duidelijk verschil. Want wat blijkt: mensen kijken wel naar wedstrijdschaatsen tijdens de Olympische Spelen. Daar werd (nota bene) de 10 kilometer van de heren door bijna 3 miljoen mensen bekeken. Waarmee die dus in de top 100 van dat jaar belandde. Kijken we naar 2017, daar staat geen enkele schaatswedstrijd in de top 100.

Jacqueline promoot de sport graag: “Schaatsen is best wel een moeilijke sport, maar als je het eenmaal onder de knie hebt voel je je vrij. Het ziet er mooi uit, als je het goed kan. Dus vergeet voetbal, vergeet tennis, vergeet hockey en probeer het schaatsen eens uit.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *