Hoe meer bloemetjes, hoe meer bijtjes en die bijtjes zijn erg belangrijk voor de natuur. Bijen zijn namelijk belangrijk voor de instandhouding van de flora en de fauna. Daarnaast produceren bijen natuurlijk honing. Maar voordat er daadwerkelijk honing verkocht kan worden in de winkels, moet een imker heel wat werk verrichten.

Henk en Jo Boot zijn al ruim veertig jaar eigenaren van kwekerij en imkerij Den Hill in Etten-Leur in Noord Brabant. Zij kweken een duurzame productie van bijenvolken en bijen producten. In de winter bevinden zich in één bijenkast zo’n tien tot vijftien duizend bijen. In de zomer kan dat echter oplopen tot zestig duizend bijen per kast. Henk vertelt dat hij op dit moment zo’n honderd kasten heeft en dat er zich in elke kast ongeveer dertig duizend bijen bevinden. Echt een hele hoop bijen dus. “Als we honing willen strengelen, moeten we ervoor zorgen dat we hele sterke volkeren hebben”, aldus Henk.

Het proces
Henk vertelt dat een bij van oudsher al vroeg voor zichzelf zorgt en dus zodra hij kan vliegen honing gaat winnen bij de bloemen. De bij stopt de honing in de raatjes en dekt hij dit netjes af met een dekseltje om alles schoon te houden in de kast. “Als de bij honing over heeft, mag de imker hier ook wat van lenen en dan hebben we wel honing, maar dan moet het hele proces eigenlijk nog beginnen.”

Enthousiast legt Henk uit hoe dit proces verloopt. De imker haalt voorzichtig de honing eraf en hangt nieuwe raampjes in de bijenkast. Hij neemt de honingraten mee naar huis en eenmaal thuis wordt de honing, in een soort centrifuge, geslingerd. Vervolgens wordt de honing gezeefd in een emmer en krijgt het even de tijd om te rijpen. Tot slot zullen we de honing afvullen en zo komt het in de potjes”, vertelt Henk enthousiast.

Al met al is de bij dus een klein, handig en belangrijk diertje voor het bestuiven van de gewassen en voor het winnen van honing. Bekijk hieronder de video waarin Henk Boot vol passie een kijkje geeft in het leven van een imker.