Eindhovense GLOW trekt meer bezoekers dan ooit

Eindhovense GLOW trekt meer bezoekers dan ooit

Het werk `Moonlight`

Voor de 14e keer dit jaar werd het Eindhovense lichtfestival GLOW georganiseerd. In een periode van 8 dagen vindt de lichtexpositie door meer dan 35 lichtkunstenaars in de openbare ruimte plaats. Het evenement trok vorig jaar al 750.000 bezoekers en overtrof dat record dit jaar met nog eens 20.000 bezoekers meer.

Onder de meer dan 35 lichtkunstenaars schuilt ook de 25 jarige Valerie van Zuijlen uit Wageningen. Zij mocht voor het Foederer talentenfonds een pitch doen met haar idee voor een kunstwerk voor GLOW. Met haar `Moonbouncing` project pakte ze de eerste prijs en was ze ineens onderdeel van het zo goed bezochte lichtfestival GLOW.  In het werk Moonlight worden er door middel van een radiotelescoop geluiden naar de maan gestuurd, deze geluiden weerkaatsen op de maan en komen weer terug. De geluiden worden vertaald naar lichten die op spiegels door de iconische Steentjeskerk schijnen.

Valerie vertelt dat het hele proces van het maken van het werk niet zo gemakkelijk was. `De dag nadat ik de pitch won vloog ik terug naar New York waar ik studeer. Ik heb in de tijd erna dan ook heel veel geskypet met de vrijwilligers van de radiotelescoop, de lichtkunstenaar en de maker van de muziek.` Valerie zegt dat ze heel blij is dat het project ondanks het tijdsverschil en de  afstand zo goed gelukt is.

Volgend jaar viert GLOW van 7 tot en met 14 november haar 15e verjaardag en dat doet ze met het thema `Urban Skin`. De organisatie schrijft op de site dat GLOW 2020 draait om de stedelijke huid in al haar facetten: van architectuur tot natuur, van centrum tot stadswijk en van inwoner tot bezoeker. Wat de jubileumeditie van het inmiddels bijna traditiegetrouwe GLOW gaat brengen is nog niet bekend, maar dat de kunstwerken het publiek weer massaal naar Eindhoven haalt mogen we zeker aannemen.

De reportage over GLOW en de geschiedenis van het licht in Eindhoven zie je hier!

Hoe de lampen in de oude Philips fabriek gemaakt werden ziet u hier!

Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail naar leanne.brand@student.hu.nl

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *