Zo’n driekwart van de zorgmedewerkers heeft afgelopen woensdag in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra bijna volledig plat gelegd. Het was de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit. Zeker 150.000 zorgmedewerkers hebben meegedaan aan de actie.

Spoedeisende afdelingen, hartbewaking, verloskundeafdelingen en oncologische zorg blijven gewoon open. Ontzettend veel zorgmedewerkers zijn aanwezig bij de landelijke actie op het Jaarbeursplein in Utrecht. Daarnaast zijn er ook in diverse ziekenhuizen protestbijeenkomsten en acties, zoals marsen rond de hospitalen, gepland. De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanwege het uitblijven van een goede cao. Ook Immeke Groen, verpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht, is zeer ontevreden en loopt mee met de actie. Samen met haar collega’s was ze aanwezig op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Hoge werkdruk
Groen vertelt dat ze strijden voor een betere cao voor alle ondersteunende diensten die betrokken zijn in de ziekenhuiszorg. “Ik vind het heel erg dat wij hier vandaag moeten staan. De patiënt verdient veel meer dan dit.” Daarnaast legt Groen uit dat ze ook actie voeren voor het verlagen van de werkdruk. “Er is op dit moment sprake van een hoge werkdruk en dat betekent dat we vaak langer doorwerken en minder tijd voor de patiënt hebben dan we zouden willen.”

In de toekomst wil de actiegroep van Groen voorkomen dat ze nog minder tijd en aandacht hebben voor een patiënt en daarom laten ze nu van zich horen. “Wij kunnen niet staken, maar wij voeren actie vandaag”, aldus Groen. Ze legt uit dat ziekenhuispersoneel nooit kan staken, omdat de spoedeisende hulp altijd door moet gaan en er altijd gezorgd moet worden voor patiënten. “Wij hopen dat deze actie de enige en de laatste keer zal zijn en dat we ons doel bereiken.”

Standpunt GroenLinks
Tijdens de ziekenhuis actie op het Jaarbeursplein in Utrecht is fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks aanwezig. Klaver vertelt dat hij het volstrekt eens is met de werknemers. “De werkdruk is veel te hoog en het salaris is te laag.” In Den Haag heeft Klaver allerlei voorstellen om ervoor te zorgen dat de werkdruk omlaag gaat, dat ze kunnen meepraten en meebeslissen over de regels die er worden gemaakt in ziekenhuizen. “Daarnaast sta ik hier om tegen die ziekenhuisbestuurders te zeggen dat ze moeten gaan betalen.”

Wil je weten hoe het er tijdens de eerste landelijke ziekenhuisstaking aan toe ging? Luister dan hieronder naar het audio-fragment waarin onder andere verpleegkundige Immeke Groen en Jesse Klaver aan het woord: