Toeristen in het centrum van Amsterdam. Je kijkt eerder raar op als ze er niet zijn dan als ze er wel zijn. Ze vullen de oude straten en de grachten met hun camera’s en gehuurde fietsen. Vele Amsterdammers zijn niet blij met de massa’s toeristen die onze hoofdstad bezoeken. Zo krijgen de toeristen de meest originele scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd als zij op de weg of het fietspad verdwaald om zich heen staan te kijken.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal toeristen met 9 procent naar 42 miljoen is gestegen in 2017 ten opzichte van 2016. Van alle buitenlandse gasten trok 37 procent naar onze hoofdstad. Dus de Nederlandse pogingen om het toerisme te verspreiden over het hele land lijken vooralsnog te mislukken.

Al jaren klinkt de roep naar maatregelen om het toerisme in Amsterdam terug te dringen, maar tevergeefs. Dit komt ook omdat de opbrengsten van het toerisme enorm groot zijn: de sector is goed voor 4 procent van het Bruto Binnenlands Product en voor 641.000 banen, aldus het CBS.

De inwoners van Amsterdam zijn hoor- en zichtbaar klaar met de toeristen. “In de Kalverstraat, Leidsestraat en op de Dam staan ze de duiven eten te geven, foto’s te maken van lantaarnpalen en tientallen jointjes te roken. Ik wordt er helemaal gek van, maar je kan er niet meer aan ontkomen. Als ik naar mijn werk moet op de Dam heb ik geen keuze om mij vrij te geven aan de zee van toeristen in het centrum.” aldus Jamie Kan, inwoner van Amsterdam.

De reden dat veel toeristen naar Amsterdam komen is omdat AirBnb beschikbaar is. Via het platform worden kamers en huizen goedkoper verhuurd dan de meeste hotels in het centrum. Er is al een tijdje een regel in werking waardoor huurders hun huis voor maximaal 30 dagen per jaar mogen verhuren. Lars Hendriksen, inwoner van het centrum vindt het een goede regel maar zou het niet erg vinden als deze regel wordt aangepast naar maximaal 20 dagen per jaar. Julius Hofland vind de 30 dagen prima, want je mag niet het recht ontnemen van huiseigenaren om hun huis te verhuren.

Het is dus duidelijk dat de meningen over de massa’s toeristen hetzelfde zijn, maar op het gebied van AirBnb weer verschillen. De gemeente probeert er zo veel mogelijk aan te doen om de hoofdstad leefbaar te houden voor de inwoners en aantrekkelijk te houden voor de toeristen. Maar om iedereen 100 procent tevreden te houden is een onmogelijke opgave.