Moeten we de protesten in Hong Kong steunen?

Moeten we de protesten in Hong Kong steunen?

foto: Flickr

De demonstraties in Hong Kong lopen nu al een half jaar lang. Vorige week in de avond van de dinsdag op woensdag heeft de Amerikaanse senaat unaniem een wet aangenomen om de mensenrechten in Hong Kong te steunen. In de wet staat dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken minimaal een keer per jaar moet kunnen aantonen dat de mensen rechten in Hong Kong nog nageleefd worden en Hong Kong onafhankelijk zaken kan doen met de USA.

China is er niet blij mee en zegt eigenlijk dat de Amerikaanse overheid zich niet moet bemoeien met Hong Kong en dat ze ook “counter measures” nemen als ze deze wet door laten gaan.

De mensenrechten in Hong Kong staan namelijk enorm onder druk. Veel informatie die we uit Hong Kong ontvangen is onduidelijk. Veel is beïnvloed door Chinese censuur of is maar moeilijk te verifiëren. Volgens Amnesty International staan rechten als vrijheid van meningsuiting, vrijheid van de pers en vrijheid van demonstratie steeds meer onderdruk. In China is het ook verboden om je voor Hong Kong uit te spreken.

De vraag is: Moeten wij net als Amerika dit in Nederland ook gaan doen? We vroegen het aan tweedekamer lid van de VVD Sven Koopmans met de portefeuille buitenlandse zaken en persvoorlichter van GroenLinks tweede kamer fractie Els Klein Hofmeijer. Beide partijen vinden het eigenlijk enorm belangrijk om als eerst diplomatieke stappen te nemen en dat vooral samen met de Europese Unie te doen. De verschillen tussen de partijen zijn er wel zo ziet Koopmans vooral een statement vanuit Europa als een goede oplossing en niet vanuit Nederland zelf. “Een statement alleen vanuit de Nederlandse tweede kamer zal in Beijing geen impact hebben, dus laten we onszelf niet rijk rekenen en laten we ook niet naïef over komen. Als wij wel iets zeggen en de rest van Europa zwijgt dan denkt China, nou dan kunnen we rustig doorgaan.” Hofmeijer ziet een statement en sancties wel als uiteindelijk middel zodra de Chinese overheid te ver gaat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *