Wanneer je in Nederland een vliegveld oploopt is het werkelijk een ware kunst om in de vertrek of aankomsthallen geen ‘typisch Nederlandse’ souvenirs te zien liggen of hangen. Overal waar je kijkt gaat het van klompen tot miniatuurmolens en van Delfts blauwe bordjes tot kilo’s drop. Allemaal items die mensen meenemen richting hun thuisland met het idee dat ze een stukje Nederland in huis hebben. Dat het uit Nederland komt is puur logistiek natuurlijk een feit. Maar hoe ‘typisch Nederlands’ zijn de items waar Nederland zo bekend om staat? We nemen er een paar door.

Drop
Waar je ook ter wereld komt, het zal altijd lastig zijn om Liquorice in het Brits of licorice in het Amerikaans te vinden. In Nederland wordt namelijk de meeste drop van de wereld gegeten. Niet gek dat dan ook de meeste drop in Nederland gemaakt wordt. Maar komt drop vanuit de historie ook daadwerkelijk uit Nederland? Nop. Sterker nog, de grondstoffen komen niet eens uit Nederland en ook is de drop niet ontstaan in Nederland.
De plant die je nodig hebt om drop te kunnen maken groeit alleen in warme landen, denk aan Spanje, Italië en zelfs delen van Amerika en Azië. Het gaat hierbij om de Zoethoutplant, ook wel de Glycyrrhiza glabra genoemd.
Deze plant werd vroeger vooral gebruikt om medicijnen mee te maken. Ook gaat de plant vaak in kruidenthee.
Maar genoeg over de plant, want het gaat natuurlijk over drop. Daarvoor moeten we naar het jaar 1731, dat is het jaar dat de Italiaan Giorgio Amarelli de basis voor drop uitvond. Hij zorgde ervoor dat het sap dat uit de wortel van de zoethoutplant werd gehaald industrieel verwerkt kon worden tot blokdrop. Blokdrop zijn grote brokken onbewerkt drop, dus nog geen smaakje of vorm.
Oftewel, drop is van oorsprong niet Nederlands maar Italiaans. Dus dit typisch Nederlandse lekkernij kunnen we vanaf nu gewoon lekkernij noemen.

Delfts Blauw
De mooie schaaltjes of potten die iedere oma wel in zijn bezit heeft of had, zijn die dan wel echt typisch Nederlands? Nee, ook niet. Het blauw-wit geschilderde aardewerk is wederom niet in Nederland bedacht maar in China.
Aan het einde van de zestiende eeuw ontstond er in Portugal en Nederland een markt in het goedkoop namaken van Chinees porselein dat in die tijd extreem duur was. Iets wat tegenwoordig door China wordt gedaan op sites als AliExpress, met dit soort business was Nederland dus eerder dan China. Er werd dus eind zestiende eeuw een begin gemaakt met deze markt in geschilderd aardewerk die zich uitbreidde tot een gigantische markt met als hoogtepunt de jaren 1650 tot 1750 een absolute Gouden eeuw voor Delfts blauw.  Deze bloeiperiode voor Nederland hield wel op in de tweede helft van de achttiende eeuw dit kwam door de opkomst van nog goedkoper Engels aardewerk. Dus ook Delfts blauw komt niet uit Nederland.

Tulpen
Hoe zit het dan met de tulpen?

Al met al is het dus niet raar om te zeggen dat de inspiratie van andere komt, maar dat Nederland als land het spreekwoord ‘beter goed gejat dan slecht bedacht.’ Wel in ere weet te houden.