Op 17 november werd Ahmad Mender Moreira tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior uitgemaakt voor termen zoals “k-neger” en “katoenplukker” door supporters van FC Den Bosch. De bejegeningen werden hem en de scheidsrechter te veel en de wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Moreira pakte het echter daarna weer op en scoorde een doelpunt.

Alle media stonden de weken erop vol met berichten over racisme op het voetbalveld; waar de grens licht, hoe het verder gaat met FC Den Bosch en Excelsior en hoe we dit gaan voorkomen in de toekomst.  Maar hoe zit het bij de kleinere clubs? Eerst spreken we met Rist Muyizere, hij speelt bij VV Groeneweg in Zevenhuizen.

———————————————————————————————————————

V:Heb jij de gebeurtenissen in de media rond dit onderwerp strak gevolgd?

A: Ja, ik heb het de afgelopen weken zeker lopen volgen via social media, om te zien hoe mensen reageren op het racisme dat speelt op het voetbalgebied. Ook vind ik dit onderwerp belangrijk waardoor ik de gebeurtenissen veel gevolgd heb.

V: Wat doet het met je als je de leuzen hoort die spelers zoals Mendes Moreira naar zich toe krijgen?

A: Het raakt me wel dat mensen met zulke acties het mooie spel willen bederven, iedereen geniet van het spelletje en dan is het jammer dat ze op zo’n manier iemand omlaag willen krijgen. Daarom heb ik veel respect voor Mendes Moreira dat hij blijft doen wat hij altijd doet.

V: Heb jij zelf nare ervaringen op dit gebied?

A:Ik zelf gelukkig niet, dat kan zijn omdat ik vooral veel in de jeugd heb gespeeld tot nu toe en het misschien meer voorkomt bij de senioren.

V: Wat zou je doen als dit wel zou gebeuren?

A: Al zou er zo’n situatie ontstaan bij één van mijn invalbeurten bij de senioren zal ik zeker laten zien dat ik er tegen ben en ik denk dat ik er dan niet alleen voor sta maar we het dan met het hele team zouden oplossen.

V: Hoe denk je dat het probleem van racisme in voetbal kan worden opgelost? Welke maatregelen moeten er genomen worden?

A: Het zal natuurlijk altijd moeilijk zijn om racisme helemaal uit de wereld te krijgen maar zelf zou ik zeggen: laten we de sport zo mooi houden hoe het nu is. Ook al zijn er nog steeds mensen die het zouden willen bederven voor de rest zouden zij gestraft moeten worden met een boete of een verbod.

———————————————————————————————————————

Als het dus aan hem ligt zijn de gebeurtenissen op het veld onacceptabel en moeten we dit samen in de toekomst oplossen. Wil jij nou het perspectief van een andere donkere speler horen met wel nare ervaring op dit gebied? Beluister dan het audio-fragment hieronder waar we met Epi Kraemer spreken, speler bij Argon in Mijdrecht.