Haak maar aan!

Haak maar aan!

Foto: Pixabay

Haken: een eeuwenoude handwerktechniek. Vroeger deden veel mensen het en daarna werd het gezien als een suffe hobby. Het was iets voor oude oma’s, die hadden er tenminste de tijd voor. Maar de laatste tijd lijkt die suffe hobby een gehele imago wisseling te hebben doorgemaakt. Want haken is weer hip, er is een online haakwedstrijd bezig en zelfs ex-pornoactrice Bobbi Eden heeft twee haakboeken uitgebracht. 

Voor Marianne Pannekeet begon haar fascinatie voor het haken zo’n 11 jaar geleden tijdens lootjes trekken met vriendinnen. “Degene die ik had getrokken vroeg: als jij Xandra bent, wil je dan een babymutsje haken voor mij? En toen dacht ik, ik ben Xandra dan wel niet maar ik wil het best proberen. Dus ben ik er maar mee begonnen en ik vond het zo leuk dat ik ermee ben doorgegaan.”

Haken is de afgelopen tijd dus steeds populairder geworden. Dat komt vooral door de drukke tijd waarin we nu leven, denkt Marianne. “Voor mij is het vooral tijdverdrijf waarmee je je hoofd lekker leeg kunt maken. Toen ik nog elke dag met de trein naar mijn werk ging, die rit duurde anderhalf uur, nam ik steeds mijn haakwerk mee. Dan ging ik gewoon die hele rit zitten haken, dan had ik het gevoel dat ik me toch nog nuttig maakte en de reis leek daardoor ook korter te duren.”

Dat haken populair is zie je ook op Youtube. Webwinkel Wolplein is een haak competitie gestart. Daarin nemen 10 kandidaten het op om de haakSTER van Nederland te worden. Elke aflevering valt er iemand af en alle patronen van de haaksels zijn na afloop te downloaden. Wolplein gaf aan helaas niet mee te willen werken.

Marianne maakt het liefst cadeautjes voor anderen en dan in het speciaal  kraamcadeaus. “Kraamcadeaus zijn altijd hele dankbare cadeaus, ik gaf bijvoorbeeld een aantal jaar geleden een klein teckel knuffeltje aan mijn neefje. Dat is nu nog steeds zijn favoriete knuffel. Maar als mijn dochter vraagt om allerlei Pokémon varianten dan haak ik die ook graag voor haar. Als anderen er maar blij mee zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *