Planten zijn razend populair onder onze generatie. Plantenaccounts op Instagram hebben duizenden volgers en op Facebook bestaan groepen waar mensen elkaar helpen bij het verzorgen van identificeren van planten. Wanneer je door een winkelstraat loopt valt het je misschien op dat in vrijwel elke winkel tegenwoordig een gatenplant staat, en wanneer je bij huizen naar binnen gluurt moet het niet moeilijk zijn om op zijn minst één pannenkoekplantje in de vensterbank te spotten. We kunnen er haast niet omheen: de revolutie van de kamerplant.

Een jaar of twee geleden noemde de Washington Post de plantenhype een ‘malle hipstertrend’, maar ondertussen lijkt de groene gekte te zijn uitgegroeid tot een ware levensstijl. Zo zijn er genoeg mensen die het verzorgen van de planten onderdeel maken van hun dagelijkse routine en hebben sommige mensen zelfs een aparte kamer in hun huis púúr voor hun groene vrienden. Een van deze mensen die van het fenomeen planten een heuse lifestyle heeft gemaakt is Esther Daleman uit Assen. Esther heeft naar eigen schatting zo’n 168 planten in huis (in de woonkamer 67, in de keuken dertig, zo’n vijftig stekjes die ze kweekt voor haar bedrijf, vijf in de badkamer , tien in de slaapkamer en zes op de kamer van zoonlief), en maakt elke dag een rondje door het huis om de collectie stuk voor stuk af te gaan. Hoe die routine eruitziet? In de winter betreft deze routine losse blaadjes weghalen, de planten draaien, verplaatsen en verpotten, en soms krijgen de planten een beetje water. In de winter staat alles binnen, dus ook aan de luchtvochtigheid moet gedacht worden. De zomerroutine betreft het buiten zetten van de planten, en ze zorgvuldig in de schaduw óf in de zon plaatsen (afhankelijk per plant, uiteraard). Ook wordt elke plant elke dag gesproeid. Ongeacht het seizoen krijgt het groen elke week voeding, worden de stekken in de buitenkas tevreden gehouden en worden de luchtvochtigheid en temperatuur op peil houden. Dit alles om het hele jaar door te werken aan de voorraad van haar bedrijfje: Stekjesbox.
Een dagtaak, zou je het noemen. Maar dat we massaal planten in huis halen is niet gek: planten zorgen voor zuurstof, houden de lucht gezond, vormen een rustgevend tijdverdrijf en zijn volgens een studie van Kansas State University zelfs goed voor een lage bloeddruk. Daarnaast leven we in een tijd waar alles snel moet, iedereen haast heeft en burnouts al bijna even normaal zijn als de meeste andere kwaaltjes. Volgens het Parool is een mogelijkheid voor de toegenomen belangstelling van millennials voor planten te verklaren aan hand van de meditatieve werking van zorgen voor landen. ”Even met iets simpels en tastbaars bezig zijn, in een complexe wereld vol computers en telefoons.” Een andere theorie betreft het feit dat millennials steeds later kinderen krijgen, maar wel de behoefte voelen om ergens voor te zorgen. Een plant komt dan al gauw in aanmerking. ”En los van bewezen verbetering van luchtkwaliteit en concentratie zal iedereen die er weleens in geslaagd is een plant in leven te houden erkennen dat het ook iets therapeutisch heeft”, schreef de Britse plantenblogster Alice Vincent in The Telegraph.
Een laatste theorie die de plantenhype probeert te verklaren is het idee dat zorgen voor planten helpt tegen eenzaamheid. Volgens een onderzoek van YouGov is 30 procent van de millennials namelijk altijd of vaak eenzaam. Vooral socialmedia wordt aangewezen als de boosdoener van dit probleem. Daarnaast verklaart Therapeute Lily Ewing in een interview met Huffington Postdat het alles te maken heeft met dat grote mijlpalen, zoals bijvoorbeeld het kopen van een huis, steeds lastiger worden. Hierdoor worden deze mijlpalen uitgesteld. Door langere studies heeft onze generatie het financieel een stuk moeilijker en blijft dan ook langer alleen wonen. Het gevolg hiervan is dus logischerwijs gevoelens van eenzaamheid bij deze generatie. En dan zijn er de planten, die deze leegte net wat op kunnen vullen. ‘Mensen zijn geschapen om in contact te komen met soortgenoten en om hen te verzorgen’, aldus Lily. ‘Omdat millennials steeds vaker wachten om alleen te gaan wonen en een gezin te stichten, wenden ze zich tot jonge planten die ook een beetje zorg nodig hebben. Planten hebben minder aandacht nodig dan andere levende wezens, zoals huisdieren, maar bieden millennials nog steeds de mogelijkheid om iets op te voeden. Planten geven ons een doel voor ogen én de nodige voldoening als blijkt dat we wel degelijk in staat zijn om voor een levend organisme te zorgen.’

Bekijk hier het interview met Esther